Zanimanje Severne Koreje zelo skrbi svetovne strokovnjake

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

V zadnjem letu so vse pogostejše govorice o Severni Koreji in njeni povezavi z bitcoinom. Nemalokrat v zadnjem letu je bila prav Severna Koreja obtožena kraj kriptovalut, prav tako pa tudi kopičenje le-teh, kot tudi rudarjenja kriptovalut.

Zelo zgovoren je tudi podatek, da imajo študenti univerze v Pyongyangu izobraževanja s področja kriptovalut, kar se je do sedaj zgodilo prvič v zgodovini države. Prav to lahko vzamemo kot trden dokaz, da ima Severna Koreja vse večje interese v zvezi s kriptoavlutami, predvsem z Bitcoinom. Sam namen izobraževanja študentov pa je po nekaterih podatkih daleč od tega, da bi študente le izobraževali s področja, pač pa naj bi obsegal tako hekerska izobraževanja kot tudi izobraževanja, kako se izogniti sankcijam ob krajah kriptovalut.

Direktor podjetja Recorded Future, Priscilla Moriuchi, ob vsem tem dodaja, da se takih izobraževanj ne sme vrednotiti kot dobro namerno akademsko izobraževanje, saj je po njegovih besedah vse v Severni Koreji zelo pozorno nadzorovano s strani aktualnega režima v državi.

Prav tako je v začetku Novembra prišla na dan novica, da naj bi v Severno Korejo odpotoval tudi Federico Tenga, ustanovitelj Italijanske družbe Chainside, ki se ukvarja s prodajo Bitcoinov. Namen njegovega potovanja v Pyongyang naj bi bil predvsem poučevanje najbolj elitnih študentov v državi s področja Bitcoina in veriženja podatkovnih blokov (blockchain).

Sprva je Tenga kontaktiral Univerzo v Pyongyangu, ki poučuje na področju znanosti in tehnologijo, saj je to edina tuje financirana šola v Severni Koreji. Tam naj bi Tenga govoril na konferenci o financah, ki bi jo organizirala fakulteta. V tem času pa je Ameriški predsednik Donald Trump prepovedal potovanje ameriških državljanov v Severno Korejo, zato je načrt Tenge spodletel. Ker je bila želja obojih, da se konferenca izpelje, so se lotili drugačnega načrta in tako je fakulteta povabila Tenga, da obišče njihovo šolo kot predavatelja pri njihovem predmetu.

Ob vsem tem je Tenga dodal, da je država v katero potuje res »čudna« in da se je ob obisku le-te počutil kot, da je prišel na drug planet.

Tako je Tenga preživel teden v Severni Koreji, kjer je imel pet 90-minutnih predavanj približno 40. študentom, ki so bili stari med 20 in 25 let. Poleg rednih predavanj, je imel tudi dodatne seminarje za druge obiskovalce fakultete.

Ko so Tenga vprašali kakšni so bili študentje, je dogovoril, da so vsi s katerimi je govoril odlično znali govoriti angleški jezik, poleg tega pa je dodal, da so vsi vedeli kaj se dogaja zunaj meja Severne Koreje, prav tako so poznali tudi bitcoin, vendar niso vedeli kako se sam bitcoin pridobiva in kako se z njim trguje. Po njegovih besedah, pa so zelo hitro po njegovih predavanjih študentje vedeli, kako se trguje in pridobiva bitcoin.

Kot je že znano, se po javnih površinah v Severni Koreji »turisti« lahko gibljejo le v prisotnosti vladnega uslužbenca in tudi Tenga ni bil izjema. Po javnih površinah je ves čas imel spremstvo, medtem, ko se je po fakulteti kjer je predaval lahko gibal brez nadzora, prav tako ni imel nadzora med predavanji.

[wp_ad_camp_1]

Tako je nekaj tednov po obisku Tenge v Severni Koreji prišla na dan novica, da so tudi tam začeli rudariti bitcoin. Novico je pokomentirat tudi sam Tenga in dodal, da je malo verjetno, da Severna Koreja zares rudari bitcoin, bolj verjetno je, da preizkušajo opremo in ne zares rudarijo. Prav tako je povedal tudi, da je v času, ko je bil v Severni Koreji uporabljal tako imenovani »bitcoin node«, računalnik, ki ima naloženo celotno verigo podatkov za nadzor nad transakcijami bitcoina, vendar le-te ni uporabljal v tem času.

Med bivanjem v Severni Koreji, je Tenga imel dostop do interneta, lahko je dostopal do vseh spletnih strani, vendar je po njegovih besedah celoten promet skoraj gotovo bil spremljan s strani vladnih služb.

Veliko ljudi, pa je glede izobraževanj v zvezi z Bitcoinom, ki jih imajo Severnokorejski študenti skeptična. Univerza naj bi po mnenju nekaterih organizirala izobraževanja s področja Bitcoina zato, ker so Severnokorejske oblasti spoznale Bitcoin za nekaj, kar jim lahko prinese velike zaslužke. Prav tako je neznan sogovornik iz Severnokorejske univerze dodal, da naj bi bil namen njihovih izobraževanj pomagati vodstvu države, da imajo dovolj sredstev, ter tako vsem ljudem pomagajo, da živijo boljše življenje. Poleg tega dodaja tudi, da se zavedajo pomembnosti zlorab pri trgovanju s kriptovalutami, ter da se le-tem poskušajo izogibati.

V začetku leta 2017 je ameriško podjetje FireEye, ki se ukvarja z varnostjo na spletu obtožilo Severno Korejo, da naj bi le-ta napadla strežnike Južne Koreje in tako izkoristila nesledljivost bitcoina, da je niso odkrili. To isto podjetje predvideva, da je Severna Koreja bitcoin izkoristila za financiranje svojega raketnega jedrskega programa, ki je oteženo zaradi sankcij ZDA. Ena izmed zadnjih sankcij Združenega sveta za varnost je bila tudi omejitev izvoz oblačil iz Severne Koreje, poleg tega pa je prišlo do preobrata tudi na Kitajskem, saj so kitajske banke prenehale poslovati s Severno Korejo ter jo tako še bolj izolirale od ostalih držav. Prav zaradi tega Severna Koreja želi izkoristiti nesledljivost trgovanja z bitcoinom in si tako pridobiti čim več financ.

Ko govorimo o trgovanju med bankami in Severno Korejo, Tenga pri vsem tem vidi prednost na strani Severne Koreje. Po njegovem mnenju je njena prednost ta, da ljudje ne poznajo modernega bančnega poslovanja in tako lažje razumejo trgovanje z bitcoinom.

Kljub temu, da ima Severna Koreja tudi svojo centralno banko jo uporablja le malo ljudi, saj je le-ti bojijo, da jih bo vladajoči režim prikrajšal za pošteno zaslužen denar.

Med tem pa Severno Korejsko univerzo za znanost in tehnologijo še vedno obtožujejo, da skrivoma usposablja hekerje za napade na druge države in podjetja, z namenom pridobivanja denarja. Vse te obtožbe univerza strogo zanika, medtem, ko na univerzi vse več poučujejo o bitcoinu.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine