Vse večja kraja kriptovalut in nov trojanski konj Cryptoshuffler

Lastniki kriptovalut bodite iz dneva v dan bolj pozorni, saj na vaše kripto denarnice preži zlonamerna programska oprema z imenom Cryptoshuffler. Virus spada v kategorijo trojanskih konjev. Njegov namen je pred pošiljko kriptovalut naslovniku zamenjati naslov. Vaše poslane kriptovalute bodo tako poslane na naslov lastnikov virusa.

Vodstvo podjetja Kaspersky Lab je ta teden podalo izjavo, da so odkrili novo zlonamerno programsko opremo. Le-ta zamenja naslovnikov naslov za svojega in vaše kriptovalute pošljete nepridipravom. S popularnostjo kriptovalut se kreirajo tudi virusi in trojanski konji, ki prežijo na vaše kripto denarnice.
Nepridipravi ciljajo na krajo najbolj vrednih kriptovalut ta trenutek. Bitcoin, Ethereum, Zcash, Monero, Dash, Litecoin in druge. Neuradno so nepridipravi ukradli že za 140.000 dolarjev vrednih kriptovalut. Večinoma z napadi na Bitcoin.

Poleg zlonamerne kripto programske opreme z imenom Cryptoshuffler so strokovnjaki odkrili tudi virus, ki preži na kripto rudarje, ki rudarijo kriptovaluto Monero. Virus je zasnovan tako, da prenese in zažene datoteke iz oddaljenega strežnika. Le tako se rudari na račun kripto zločincev in ne dejansko lastnika, ki rudari monero.

Priporočamo, da naslov prejemnika pred pošiljanjem natančno preverite. Ključi so lahko zelo podobni in marsikdo ne bo opazil razlike. Če gre karkoli narobe ne pozabite, da poslanih kriptovalut nikoli ne boste dobili nazaj. Prav tako zaščitite računalnik z vrhunsko antivirusno opremo in ne odpirajte povezav v neželjenih elektronskih sporočilih.

Nasveti projekta Varni na internetu

Osnovna zaščita računalnika in mobilne naprave

[adinserter block=”1″]

Veriga je varna toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen. Če boste na računalnik ali telefon nameščali »skrekane« igrice, odpirali priponke elektronske pošte od neznanih pošiljateljev, klikali na vse možne povezave, zaslona ne boste zaklepali, potem vam še tako dobra zaščita denarnice ne bo pomagala.

 • Nastavite zaklepanje zaslona z geslom, PIN kodo ali prstnim odtisom
 • Nastavite zaklepanje zaslona z geslom, PIN kodo ali prstnim odtisom
 • Zašifrirajte celotno napravo (t.i. Full-Disk-Encryption)
 • Nameščajte zgolj preverjene aplikacije iz uradnih virov
 • Celoten sistem in aplikacije redno posodabljajte
 • Uporabljajte protivirusno zaščito
 • Odklepanje naprav (t.i. rooting oz. jailbreaking) onemogoči enega bistvenih elementov zaščite celotne naprave in lahko pripomore k lažji kraji denarnice

Izbira ustrezne denarnice

  1. Večje vsote hranite v t.i. hladnih denarnicah. To so denarnice, ki niso povezane v omrežje, tako da je kraja možna zgolj v primeru, če ima napadalec fizični dostop do njih. Lahko uporabite papirnate denarnice ali pa še bolje strojne denarnice (ang. Hardware wallet), ki so namenske naprave za varno hranjenje kripto valut (najbolj znani sta Trezor in Ledger)
  2. Za sprotno uporabo izberite eno od priznanih in preverjenih aplikacij, ki jo namestite iz uradne spletne strani oz. uradne trgovine. Če je možno, pri tem preverite tudi digitalni podpis namestitvene aplikacije. Denarnico obvezno zaščitite z geslom ali PIN kodo.

[wp_ad_camp_1]

 1. V spletnih denarnicah, kamor lahko uvrstimo tudi spletne borze, imejte zgolj nujno potrebna sredstva. Zavedajte se, da je tu lastnik zasebnega ključa (in s tem posledično tudi denarnic) upravljalec storitve in ne vi. V primeru, da vam ta iz nekega razloga onemogoči uporabo storitve, lahko ostanete brez vseh sredstev. Upoštevajte preprosto pravilo: v denarnicah, katerih niste lastniki, hranite le toliko sredstev, kot si jih lahko privoščite izgubiti!

Več si preberite na: https://www.varninainternetu.si/2017/varno-v-svet-kripto-valut/

Priporočene vsebine