V prejšnjem članku smo vam pokazali enostaven način, kako začeti »rudariti« oziroma bolje rečeno deležiti slovensko kriptovaluto LANA, za kar ne potrebujete zmogljivega računalnika. V tokratnem članku pa bomo pokazali možnost rudarjenja kriptovalute TAJ po sistemu potrdila dela oziroma angleško Proof of Work (POW).

Tak način rudarjenja kriptovalut je precej bolj zahteven do vašega računalnika, saj vzame precejšen del zmogljivosti vaše grafične kartice. Velja pa tudi pravilo: več grafičnih kartic -večja moč, večja moč – večja verjetnost nagrade. Zato vam svetujemo, da za rudarjenje uporabljate računalnik le takrat, ko ga ne potrebujete za drugo naloge (na primer igranje igric oziroma drugih podobno zahtevnih operacij).

Tajcoin je druga slovenska kriptovaluta, ki jo je oče ustvaril za sinov rojstni dan malce več kot dve leti nazaj. Tako kot v primeru Lanacoin, se lahko tudi v tem blockchainu odločite za deleženje ali rudarjenje ter s tem prispevate k delovanju omrežja. Obstaja pa pomembna razlika pri rudarjenju: Tajcoin za rudarjenje uporablja zmogljivost grafične kartice, Lanacoin pa potrebuje bolj namensko opremo ASICS, ki je namenjena le rudarjenju. Zato boste Tajcoin lažje rudarili kar doma.

Ker gre pri rudarjenju za tekmovanje med rudarji, kdo bo prvi osvojil nagrado, je potrebno imeti dovolj visoko zmogljivost za »zmago« pri preračunavanju zahtevnih algoritmov. Zelo verjetno je, da vam računalnik z eno grafično kartico ne bo prinesel zmage. Da pa vseeno lahko sodelujete pri »tekmi«, pa obstajajo različni bazeni rudarjev (angl. pool), ki združijo moč različne rudarje skupaj in postanejo nenadoma resen tekmec. V tem članku vam bomo pokazali, kako boste pripravili svoj računalnik ravno za to.

Za začetek boste morali sneti iz interneta odprtokodno programsko opremo za rudarja, »pot do bazena rudarjev« in denarnico Tajcoin. Na tej povezavi najdete potrebne datoteke: rudarja (datoteka ccminer-2.3-cuda9_Tajcoinpools.zip) in denarnico (datoteka tajcoin-qt_windows.zip). Za obe datoteki boste potrebovali nekaj prostora na računalniku, zato imejte pripravljenega za vsaj 1 gigabajt prostora.

Najprej naložite denarnico, jo zaklenite z geslom in pustite, da sinhronizira preteklost blockchaina. Navodila, kako se to naredi, smo opisali v tem članku.

Zatem je potrebno stisnjeno datoteko datoteka »ccminer-2.3-cuda9_Tajcoinpools.zip« razširiti. Predlagamo program Winrar.

V mapi so vse potrebne datoteke za delovanje rudarja. Prav tako so prednastavljeni bazeni, ki se jim lahko pridružite za začetek rudarjenja. Datoteke s povezavo do bazena so tiste, ki se začnejo takole: TAJ_ime-bazena. Poglejte si jih na zgornji sliki.

Da boste narudarjene kovance TAJ dobili v svojo denarnico, morate v navodila za bazen dodati svojo denarnico. Kako najdete naslov denarnice, si lahko prav tako pogledate v članku z navodili za Lanacoin. OPOZORILO: ČE NE SPREMENITE NASLOV DENARNICE, TAJ KOVANCI NE BODO PRIŠLI V VAŠO DENARNICO!!!

Za začetek se odločite zagnati naključni bazen rudarjev. Mi smo se odločili za TAJ_Zpoolca. Pred zagonom ga odprite v programu Beležnica (angl. Notepad), da spremenite naslov denarnice.

Ko se vam odpre datoteka, boste videli nekaj ključnih podatkov:

  • Ime rudarja,
  • Zahtevnost (številka 28),
  • agloritem (blake2s),
  • Pot do bazena rudarjev,
  • Naslov denarnice (-u in naslov)
  • Geslo za dostop do bazena (-p c=TAJ)

Z rdečo barvo smo vam pokazali na zgornji sliki, kaj je potrebno spremeniti pred začetkom rudarjenja. Ko naslov denarnice spremenite na svojega, kliknite Datoteka in nato Shrani. Čestitamo, uspešno ste nastavili dostop do bazena. Sedaj lahko začnemo rudariti!

Ko ste nastavitve shranili, datoteko zaprite in dvakrat kliknite nanjo. Zagnal se vam bo rudar. Izgledalo bo nekako tako:

Kot vidite na sliki, rudar vsakič potrdi vaše delo in pokaže »moč« v MH/s oziroma mega hash-ih na sekundo, s katero pomagate preračunavati algoritem za potrjevanje transakcij v Tajcoin omrežju.

Za zaključek vam damo še nekaj nasvetov.

  • Prvič, rudarjenje je zelo glasno in oddaja veliko toplote. Prepričajte se, da iz računalnika odvajate topel zrak, da se grafična kartica ne pregreje. Če se grafična kartica pregreva, znižajte Zahtevnost v dokumentu, ki ste ga pred tem urejali (na primer na 21).
  • Računalnik imejte postavljeno nekje na hladnem, kjer vas njegova glasnost ne bo motila. Najboljši so kakšni kletni prostori ali pa dnevna soba, kjer ne spite. Rudarjenje lahko koristite tudi za ogrevanje pozimi.
  • K uspešnosti rudarjenja pomembno pripomore tudi proizvajalec grafičnih kartic. V primeru Tajcoin uporabite kartice proizvajalca Nvidia.
  • In kot zadnje: če želite biti zares konkurenčni, vam predlagamo, da si postavite bolj zmogljivo rudarsko opremo: običajno potrebujete vsaj šest do osem najboljših grafičnih kartic na trgu (Nvidia Geforce GTX 2080). S tem boste pristali med rudarsko elito.

Želimo vam veliko narudarjenih kovancev!

Pridruži se Cryptoworld.si || Twitter || Facebook.