Tulipani, mehurčki, osmrtnice: pogled v ves FUD, ki se zadnje čase vrti okoli kriptovalut

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

V dokaj kratkem času, dobrih devet let je Bitcoin izstrelil svet kriptovalut in blockchain v naš vsakdan s popolnim pretresom tradicionalnega finančnega sistema.

Od njegovega začetka, ki sega v leto 2009 (s prvim potrjenim blokom) je vodilna kriptovaluta vrgla rokavico tradicionalnemu bančništvu in finančnim inštitucijam ter tlakovala pot kreaciji nepreglednega števila virtualnih valut in inovacijam, ki temeljijo na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov.

Pot navzgor je bila vse prej kot briljantna. Dramatična rast in hudi padci cen so del kripto vsakdana zadnjih devet let. Volatilnost je vodila kriptovalute po različnih ovinkih. Velikokrat smo lahko brali na različnih medijih novice o potencialni “smrti” Bitcoina in kriptovalut.

Osmrtnice so prihajale s strani različnih strokovnjakov in komentatorjev iz industrije. Le-ti so večinoma subjektivni, kljub temu pa kažejo na negativno, celo boječo mentaliteto, zaradi katere lahko kaj hitro pozabimo na tehnološki napredek, ki ga poganja tehnologija blockchain.

Poglejmo si nekaj primerov negativne kampanje tradicionalnih medijev, ki so oznanile smrt Bitcoina in preglejmo stanje industrije na polovici leta 2018.

Vir slike: https://cointelegraph.com/news/tulips-bubbles-obituaries-peering-through-the-fud-about-crypto

Kratka zgodovina smrti Bitcoina

Ni težko najti člankov, ki tolčejo po Bitcoinu in kriptovalutah – samo preglejte stran 99bitcoins.com, ki sledi vsem najavam smrti Bitcoina – teh je že čez 300.

Prvi članek, ki je najavil konec Bitcoina, je bil napisan leta 2010 na blogu The Underground Economist-a z naslovom “Zakaj bitcoin ne more biti valuta.” Če povzamemo, avtor trdi, da bitcoin ne more biti valuta zaradi prevelikega nihanja cene.

“Kljub temu, da je bitcoinu na neki točki uspelo narediti napredek, nima na voljo mehanizma, ki bi zmanjševal nihanje povpraševanja. Znižanje povpraševanja povzroči nižanje cene bitcoina (deflacija), medtem ko višje povpraševanje povzroči višanje cene (inflacija).”

Od leta 2010 dalje se je število naslovov, ki je namigovalo na propad kriptovalute, samo stopnjevalo. Lani je bilo vseskupaj kar 118 bitcoin osmrtnic.

Osmrtnica je kakršenkoli članek, ki napoveduje konec bitcoinu in temelji na predvidevanju ali navajanju večjega števila komentatorjev. Med njimi je omemba prevar, ponzi shem in pranje denarja in kakršnokoli drugo napovedovanje negativne prihodnosti za bitcoin.

Kljub temu, da je obsežen seznam napovedi smrti za bitcoin naravnost smešen, pregled po člankih pove popolnoma drugo zgodbo.

Neznani blogi, kot je primer prve obsodbe bitcoina na smrt, ne dosegajo velikega števila bralcev in ne dosežejo pravega efekta pri večjemu številu ljudi.

Vir slike: https://cointelegraph.com/news/tulips-bubbles-obituaries-peering-through-the-fud-about-crypto

Z rastjo števila člankov, nastrojenih proti bitcoinu, se izboljšuje tudi njihova kvaliteta vsebine.

Mainstream manija

Medijska hiša CNBC v zadnjih letih pogosto in precej objektivno poroča pozitivno ter negativno o kriptovalutah.

Prav ta hiša je objavila kar nekaj intervjujev, v katerih so navajali različne vire, ki so označili bitcoin za tržni mehurček in ponzi shemo ter špekulirali o njegovem padcu.

Najbolj očiten primer zgornjega je bila primerjava izvršnega direktorja banke JPMorgan Jamie-ja Dimon-a, ki je primerjal bitcoin s Tulip manijo na Nizozemskem in naznanil pok mehurča. Učinek njegove izjave je bil očiten, saj je trg ni dobro sprejel:

“Slabše je kot v primeru tulipanovih čebulic. Ne bo se končalo dobro. Valute imajo pravno podporo. Tole bo počilo.”

V novembru prejšnjega leta je Bloomberg objavil članek, ki je navajal različne faktorje, ki bi iztirili bitcoin, medtem ko je drvel proti vrednosti 20.000 USD na kovanec.

V članku so navajali različne vire, ki so se obrekovali ob številne altkovance, regulacije, spletne napade in začetke trgovanja z derivati, ki naj bi bili pasti za rast cene in popularnosti bitcoina.

Govor o mehurčku

The Guardian je novembra 2017 objavil urednikov zapis z naslovom Bitcoin v tržnem mehurčku navajanjem stroškov rudarjenja, raztrganjem podpore slavnih in navedel nekatere močne utemeljitve zakaj je uporabnost bitcoina predvsem za kupovanje drog in plačevanje spletnih odkupnin.

Jay Adkisson je za Forbes zapisal mnenje, v katerem obtožuje bitcoin kot prevaro. Avtor je šel celo tako daleč, da je bitcoin le številka, brez bistvene vrednosti.

Dodal je, da kriptovalute nimajo nikakršne posebnosti zaradi velikega števila le – teh.

Tudi pri Telegraphu so objavili kar nekaj zapisov, kjer so namigovali na tržni mehurček. Abhishek Parajuli je v svojem zapisu omenjal divjo volatilnost in majhno uporabno vrednost s počasnimi transakcijami:

“Če odmislimo vse navdušenje, je bitcoin podoben loterijskim srečkam, ki nimajo prave vrednosti. Ko se glasba ustavi, nastradajo tisti, ki jo držijo.”

James Mackintosh je lanskega septembra v Wall Street Journal-u ocenjeval vrednost bitcoina. V članku je močno dvomil o njegovi vrednosti kot digitalnem zlatu in hranilniku vrednosti.

Ko se sprehodimo po njegovih predpostavkah, kjer primerja ceno pravega zlata, avtor časnika Wall Street Journal močno podvomi o možnostih, da bi bitcoin kdaj zamenjal zlato.

Kljub temu, da so se avtorji v zgornjih člankih zelo trudili utemeljiti svoja mnenja, jim ni uspelo navesti vsaj enega dejstva, ki bi utemeljeval konec bitcoina. Nekateri so pravilno napovedali popravek cene, smrtne obsodbe pa so se vedno izkazale za napačne.

Ethereum in ostale kriptovalute

Nesporno je, da je bitcoin prejel največ negativnega javnega mnenja, vendar pa ni bil osamljen primer.

Ethereum, druga največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji, je bila v laseh napovedovalcev propada od njenih začetkov leta 2015. Digiconomist je sestavil seznam osmrtnic Ethereuma, ki ima 16 navedb.

Prvi članek na seznamu je blog bivšega Wall Street-ovca Jerry Davida, imenovan WallStreetTechnologist. Decembra je Jerry na blogu zapisal, da Ethereumu ne bo uspelo zaradi različnih razlogov:

“Preabiciozni cilji, preveč kompleksen sistem in preveč zapravljenega denarja na projektu, ki nima poslovnih izkušenj.”

Tri leta kasneje je Ethereumu odločno uspelo razbiti vse te pomisleke. Kljub temu je bila pod precej trnjava.

Leta 2016 se je zgodil napad na The DAO, ko je skupina spletnih kriminalcev uspela ukrasti kar 3,6 milijona Ether žetonov, takrat vrednih 60 milijonov dolarjev. Po poročanju ArsTechnica je ta napad zelo omajal možnost obstoja Ethereum omrežja.

Približno leto dni kasneje je heker uspel izrabiti pomanljivost Parity platforme, ki je rezultirala v kraji ethrov v vrednosti 34 milijonov dolarjev. Še večjo krajo so uspeli preprečiti tako imenovani “etični hekerji”, ki so sredstva iz ostalih denarnic prenesli na varno.

“Pametne pogodbe, ki so glaven dosežek Ethereum-a, preprosto niso varne. Že prvi dan niso bile in še vedno niso. Čeprav vse izgleda v redu večino časa, primer Parity multisignature hrošč kaže, kako enostavno jih je zmanipulirati za finančno okoriščanje ali pa preprosto nagajanje.”

Kljub temu, da so takšni primeri prinesli negativen kriticizem, je Ethereum doživel precej manj osmrtnic.

Precej grob kriticizem se je vsul tudi na Ripple, tretjo največjo valuto. Bloomberg je obtožil podjetje, da naj bi plačevalo poskuse uvrstitve XRP kovanca na različne borze.

V januarju je MIT-jev Technology Review pisal o naskoku različnih investitorjev na vagon rippla, ki naj bi postal naslednji bitcoin. V članku so navajali, da je bila rast cene podžgana z velikimi investicijami v mednarodni plačilni sistem in da projekt še vedno lahko propade.

Tudi peta največja kriptovaluta, EOS, je doživela precej napadov na načrtovan launch projekta v juniju.

Cointelegraph je v svojem poročilu zapisal, da je operacijski sistem na tehnologiji blockchain prejel kar nekaj kriticizma zaradi sistema zamenjave žetonov po letu trajajočem projektu zbiranja sredstev.

Ustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin in izvršni direktor razvoja pri EOS-u Dan Larimer sta imela obsežne spletne debate o tem, kateri konsenzus protokol je boljši.

Tudi ostale kriptovalute se soočajo s pesimističnimi napovedmi. Altcoinobituaries je spletna stran, ki sledi tržni vrednosti večjemu številu kriptovalut in napovedim o njihovem propadu.

Vir slike: https://cointelegraph.com/news/tulips-bubbles-obituaries-peering-through-the-fud-about-crypto

2018 – kriptovalute se še vedno ne dajo

Po lanskem decembru je bitcoin utrpel kar nekaj težkih mesecev volatilnosti, regulatorne nejasnosti in blažilnih faktorjev po svetu.

Do junija tega leta je bilo zabeleženih 69 napovedi konca bitcoina glede na seznam spletne strani 99bitcoins. Kar nekaj naslovov člankov je opisovalo kriptovalute kot mehurček, ki bo vsak čas počil.

Nobelovec Robert Shiller je sledil Dimonovemu komentiranju in primerjal bitcoin s Tulipan manijo v intervjuju za CNBC januarja letos:

“(Bitcoin) Nima nikakršne vrednosti, razen če se doseže nek konsenz o vrednosti. Zlato bi imelo neko vrednost, četudi ga ljudje nebi videli kot investicijo. Vse to me spominja na Tulipan manijo v štiridesetih letih sedemnajstega stoletja na Nizozemskem, ki se je na koncu sfižila. Tudi danes plačujemo za tulipane in ja, včasih postaneo dragi. (Bitcoin) bo mogoče popolnoma propadel in postal pozabljen. Menim, da se bo to zelo verjetno zgodilo. Kljub temu pa bi lahko obstajal še kar nekaj časa, tudi 100 let.”

Pri Technology Review so aprila objavili članek, kjer navajajo tri različne načine, ki bi spravile kriptovaluto na noge: prevzem s strani vlade ali Facebooka in prihod milijonov različnih kovancev, ki bi naredili bitcoin nerelevanten.

Reuters je povzel komentar guvernerja Angleške centralne banke Marka Carneya, ki je izjavil, da je bitcoinu spodletelo kot valuta. Carney je študentom Londonske Regent Univerze februarja v govoru omenil po njegovem očitne pomanjkljivosti kriptovalut:

“Do sedaj je bolj kakor ne padel na testu tradicionalnih aspektov denarja. Ni hranilec vrednosti, saj ga je povsod preveč. Nihče pa ga ne uporablja kot medij za izmenjavo.”

V istem času je naslov na Forbsu “Ali gre bitcoin proti vrednosti 0” navedel številne razloge, zakaj je cena kriptovaluti tako dramatično padla. Članek se je vrtel okoli pomanjkljivosti, ki jih ima napram Ethereumu – predvsem cena transakcije in težava z upravljanjem.

Avtor je navedel delo doktorja ekonomije Eli-ja Dourado, ki je pisal o precej cenejših transakcijah na Ethereum omrežju. Nadaljnje ga je skrbelo tudi upravljanje razvoja Bitcoin omrežja:

“Bitcoinu ni uspelo rešiti težav z razširljivostjo omrežja. Skupnost je sovražno sprejela nasprotujoča mnenja, predvsem Mike-a Hearna, Gavina Andresena in Jeffa Garzika. Jedrna ekipa razvijalcev se je ujela v ideološko prepričanje možnega načina razširljivosti omrežja samo z off-chain rešitvami. Ta skupina je spodkopavala dogovore o razširljivosti in raztrgala renome vsakega, ki se z zgornjim ni strinjal.”

V zadnjem času je svetovno znani investitor Warren Buffet oklical bitcoin za “podganji strup” v intervjuju za CNBC:

“Kar se tiče kriptovalut lahko s precejšnjo gotovostjo trdim, da se bo vse skupaj slabo končalo. V kriptovalute nebi vložil tudi centa.”

Takšni naslovi vsekakor niso bili blagodejni za bitcoin in kriptovalute. Trg je bil ves čas bombardiran s napovedmi prihajajočega konca in špekulativnimi oznakami s strani takšnih komentatorjev.

Spopadanje s temi mnenji

Realnost je, da so marsikatere stvar izven nadzora. To predvsem drži za tip informacij in novic, katerim smo dnevno izpostavljeni.

Cointelegraph je v marcu poročal, da je kriptovalutam uspelo priti v naš vsakdan. To so podkrepili z navedbami tehnologije v znanih tv oddajah Ellen Degeneres in Johna Oliverja, kjer so podajali satirične, bizarne in morda celo škodljive opise bitcoina in kriptovalut.

Zgornje pa samo dokazuje dejstvo, da je industrija postala prevelika, da bi jo lahko kar spregledali. Vendar pa je ljudje še vedno ne razumejo in dojemajo zelo apatično.

Le čas bo pokazal, če bo tem poskusom uspelo potolči svet kriptovalut.

Kljub temu bodo mainstream mediji še naprej poskušali oblikovati percepcijo o kriptovalutah milijonov ljudi po svetu.

Pozitivna ali negativna percepcija bo zelo odvisna od zmožnosti rasti sektorja in reševanja lastnih težav, kar lahko zgradi zaupanje in razumevanje v svetovni skupnosti.Le dolgoročen ‘adoption’ bo prinesel zmago in postavil tehnologijo blokchain ter kriptovalute na prvo mesto!

Prevedeno: https://cointelegraph.com/news/tulips-bubbles-obituaries-peering-through-the-fud-about-crypto

Kaj pa vi mislite?

[/fusion_text][fusion_youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=nrUknL2P8zw” alignment=”center” width=”700″ height=”400″ autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Pridruži se Cryptoworld.si na Twitterju in Facebooku.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine