Tako enostavno je rudariti slovenske kriptovalute

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

V preteklosti ste nedvomno že slišali za pojem rudarjenje kriptovalut in nakup drage opreme, povezane s tem zahtevnim procesom. Rudarjenje je nujen proces, ki vzdržuje blockchain omrežje in daje glavno prednost.

Proces rudarjenja oziroma deleženja se opravlja na več načinov, najbolj znana sta potrjevanje z delom (PoW oziroma Proof of Work) in potrjevanje z zastavljenim deleža (Proof of Stake). V primeru PoW načina potrjevanja transakcij deležniki s svojo rudarsko opremo opravljajo zahtevne matematične izračune na podlagi algoritmov namenske programske opreme. Končen rezultat dela je potrjena transakcija, ki je zapisana v blok podatkov. Ta blok podatkov se nato vnese v glavno knjigo, ki predstavlja celotno zgodovino transakcij od nastanka kriptovalute. Za opravljeno delo je rudar nagrajen z novo ustvarjenimi kriptovalutami in transakcijskimi provizijami.

Problem PoW načina potrjevanja transakcij je v temu, da je energetsko zelo potrošen. Na primer, stroški vzdrževanja Bitcoin omrežja se približujejo stroškom rudarjenja zlata. To pomeni, da so deležniki zelo zahtevni tudi za energetsko omrežje posamezne države. Še večji problem nastane, če je vir elektrike iz umazanih, fosilnih goriv. Zato so skozi razvoj nastali novi sistemi.

V primeru sistema PoS se potrjevanje transakcij opravlja na drugačen način. Namesto delovno zahtevnega procesa preračunavanja zahtevnih matematičnih nalog, »rudar« oziroma bolje rečeno deležnik zastavi svoje premoženje in z njem garantira, da so potrjene transakcije, zapisane v blok, verodostojne. Uspešno zapisane transakcije prav tako rezultirajo v nagradi. Če se ugotovi, da je deležnik poskusil zapisati napačne ali celo škodljive podatke, je celoten zastavljen delež odvzet, s tem pa tudi dostop do omrežja.

PoS sistem je precej cenejši za vzdrževanje, saj ne porabi veliko energije. Zato se je kar nekaj razvijalcev blockchain omrežij odločilo za prehod na ta sistem. Tudi Ethereum omrežje se pripravlja na prehod. Predvideva se, da bo nadgradnja Casper kmalu implementirala in pocenila trenutno precej drage transakcije.

PoS sistem ima tudi svoje slabost, saj teži k večji centralizaciji. Tisti, ki ima največ kriptovalute, bo najverjetneje dobil nagrado. Poleg tega sistem ni varovan z zahtevni algoritmi, ki jih je težko zlorabiti.

Si želite na enostaven način poskusiti rudariti ali deležiti eno izmed slovenskih kriptovalut? Tokrat vam predstavljamo kratka in enostavna navodila za deleženje.

Za začetek si morate z interneta sneti denarnico in jo naložiti na svoj računalnik. Predlagamo, da si denarnico naložite na poseben disk, saj vam bo sinhronizacija z omrežjem vzela nekaj prostora. V Bitcoin omrežju morate sneti kar za 150GB podatkov o preteklih transakcijah, v primeru LanaCoin pa le 350MB. Datoteko za inštalacijo najdete na tej povezavi.

Pred seboj boste našli spodnji meni:

Če imate operacijski sistem Windows, si snamete datoteko LanaCoinInstall.exe. V primeru Linux ali Apple operacijskega sistema si je potrebno sneti stisnjeno datoteko.

Potem, ko ste uspešno naložili denarnico, boste morali izbrati močno geslo, ki bo denarnico varovalo pred udorom. Predlagamo vam, da izberete geslo z velikimi in malimi črkami, številkami in posebnimi znaki. Geslo lahko kadarkoli spremenite. Priporočamo še, da si naredite varnostno kopijo denarnice. Navodila so si zelo podobna med različnimi blockchain omrežji, zato vam predlagamo, da si preberete ta navodila za Bitcoin.

Nato se bo začela sinhronizacija denarnice z omrežje. To pomeni, da bo preko internetne povezave denarnica prenesla vse dosedanje zapise transakcij in prešla na aktualno stanje.

Nato lahko na denarnico naložite svoje LANA kovance, ki vam bodo služili v tekmi za novo ustvarjene kovance in transakcijske provizije. Preprosto kliknete v menijskem stolpcu levo na gumb Receive (Prejmi), kjer najdete svoj LANA naslov. Na ta naslov morate položiti LANA kovance, ki vam služijo za potrjevanje podatkov v verige blokov. Približno 40 blokov (cca. 2 uri) boste morali počakati, da kovanci dozorijo. Takrat se uradno podatke v tekmo za kovance.

Na koncu boste morali le še odkleniti denarnico, s čimer dovolite omrežju dostop do vaše denarnice s kovanci, ki so garancija za potrjene podatke. Denarnico odklenete s klikom na Nastavitve (zgornja menijska vrstica) in Odkleni (Unlock) ter vnesete geslo denarnice, ki ste ga pred tem nastavili.

Sedaj ste postali uradni LanaCoin deležnik v sistemu LanaCoin PoS. V bodoče vam bomo tudi prikazali, kako se podatke v boj za rudarjenje slovenskih kripto kovancev v sistemu PoW.

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Pridruži se Cryptoworld.si || Twitter || Facebook.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine