Svetovne banke in Bitcoin ter kriptovalute

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

 

Ko je proti koncu letošnjega vrednost Bitcoina poskočila, so se oglasili tudi možje največjih svetovnih bank. Eden prvih je bil direktor ameriške banke JPMorgan, Jamie Dimon. Prav Jamie Dimon je eden tistih, ki glasno izrazijo svoje mnenje o Bitcoinu in to prav v času, ko določeni veljaki Wall Streeta začenjajo kriptovalute uporabljati za trgovanje. Po njegovih besedah je Bitcoin prevara, ki se bo sčasoma razkrila, poleg tega pa dodaja, da bo zaradi razsežnosti prevare prav gotovo kdo končal tudi pod zemljo. Prav tako je mnenja, da je trgovanje z Bitcoini neumno, poleg tega pa dodaja, da bo odpustil vsakega delavca njegove banke, če izve, da posluje z Bitcoini.

 

 

Le teden za Jamiem Dimonom, pa se je oglasil tudi eden izmed vplivnejših mož v svetu bančništva, Mario Draghi, direktor Evropske Centralne Banke (ECB). Po njegovih besedah, Evropska Centralna Banka »nima moči«, da bi lahko regulirala Bitcoin – saj je decentraliziran ali katero drugo kriptovaluto. Poleg tega je razril tudi, da mora ECB v prihodnosti raziskati potencialni vpliv kriptovalut predvsem v smeri kakšen vpliv imajo le-te na samo ekonomijo. Veliko skrbi ECB povzroča predvsem varnost trgovanja s kriptovalutami in na tem mestu poudarja, da je ena glavnih nalog v prihodnosti to, da se ECB zavaruje pred nevarnostmi, ki jih prinaša tako trgovanje. Ena glavnih tem, ki jo je komentiral, pa je bila ustanovitev nove kriptovalute Estcoin, ki jo je ustanovila Estonija. Ob tem dodaja, da je Estonija v območju Evropske unije in na tem območju priznavajo le valuto Evro.

 

 

Živimo v naglem napredku interneta in tehnologij. Elektronskega poslovanja je vedno več. Ameriška banka (Bank of America) se je odločila, da najde nov način spremljanja transakcij. V zadnjem času so vložili nemalo patentov na Ameriški urad za patente, saj pravijo, da želijo karseda poenostaviti sam proces transakcij in s tem omogočiti lažji pregled in nadzor le-teh. Velik vpliv na vse to pa imajo predvsem kriptovalute, saj je to ena izmed potez banke, da bi transakcije le-teh naredila transparentnejše in bolj nadzorovane.

 

[wp_ad_camp_1]
 

Ob vsem tem, se je oglasil tudi direktor Banke Južne Koreje (South Korean Central Bank). Po njegovih besedah, je Banka Južne Koreje kriptovaluto Bitcoin klasificirala kot blago namesto kot pravo valuto. Ko so direktorju Južno Korejske banke zastavili vprašanje ali možno sprejeti kriptovaluto kot uradno valuto, je le-to idejo ostro zavrnil ter dodal, da bi bilo potrebo kriptovalute urediti z uredbo, saj niso prave uradne valute.

[wp_ad_camp_1]

 

Konec oktobra, se je tako oglasila tudi Centralna Banka Vietnama, ki je naznanila prepoved poslovanja in plačevanja z Bitcoinom. Kot razlog za to določitev so navedli, da naj to nebi bila uradno in zakonsko podprto poslovanje. Poleg tega so zelo ostro poudarili, da z prvim januarjem 2018 začnejo veljati stroga pravila glede poslovanja s kriptovalutami, ter da bodo vsakršne kršitve kazensko preganjane. Ob vsem tem so se oglasile razne lokalne organizacije, ena izmed teh je tudi Univerza v mestu Hanoi, ki je študentom ponudila plačevanje šolnine v Bitcoinih. Zaradi pravil, ki jih je uvedla Centralna Banka v Vietnamu, pa so bili primorani sistem ukiniti, saj bi drugače delovali protipravno.

 

 

Ko že govorimo o omejevanju kriptovalut, pa je potrebno povedati nekaj tudi o raziskovanju le-te. Centralna Banka Swaziland (eng. SCB), je banka v majhni afriški državi oziroma kraljevini Swaziland. Je ena izmed redkih bank, ki kriptovalute raziskuje in jih obravnava kot nekaj dobrega. Po njihovem mnenju, ni pametno, da se ukine virutalne valute, pač pa je potrebno v tej smeri raziskati in inovacije podpreti. Poleg tega poudarjajo, da je potrebno pri vsem tem biti previden in vseeno razmisliti o varni uporabi oziroma plačevanju.

 

 

Kot da izjave SCB niso dovolj, se je oglasil tudi Lloyd Blankfein, direktor ameriške multinacionalke Goldman Sachs. Njegov komentar glede Bitcoina oziroma kriptovalut na splošno je bil, da s samim Bitcoinom ni najbolje zadovoljen, je pa odprt za kritpovalute na splošno, poleg tega pa poudaril, da je bilo v zadnjih letih kar nekaj takih inovacij, za katere ni imel ravno najboljšega mnenja, pa so vseeno postale zelo uspešne.

 

 

Za konec, pa je potrebno poudariti, da je zadnja izmed vseh svoje mnenje podala prav Evropska Centralna Banka, v katerem je povedala, da kriptovalut ne ignorirajo in jih jemljejo povsem resno, poleg tega pa jih ne vidijo kot resno grožnjo tako bankam kot samemu evru. Ne koncu so poudarili, da nekatere države ustvarjajo nove kriptovalute in se izogibajo fizičnim računom, a vendar, jih centralne banke pri vsem tem strogo spremljajo. Države počasi sprejemajo zakonodajo in nove davčne uredbe na področju trgovanja in poslovanja s kriptovalutami.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine