Ste se kdaj vprašali, ali je vaš denar na banki varen?

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Da gremo na bankomat dvignit denar se nam zdi povsem samoumevno. Dokler so sredstva na TRR-ju dovolj visoka, lahko brez problema zapravljamo. Ali se vam je že kdaj zgodilo, da vam je banka blokirala račun?

Točno to se je zgodilo nič hudega sluteč Britancu. Zaradi lastne varnosti ni želel razkriti svojo identiteto, saj je imel za seboj precej travmatično izkušnjo.
Britanec se je odločil za prodajo svojih bitcoinov, ki jih je kupoval med leti 2012 in 2013, saj je potreboval fiat denar. Na britansko banko, katere klient je bil preko 20 let, je nakazal denar, ki ga je iztržil z zamenjavo svojih bitcoinov. Ko pa se je odpravil na banko, mu je vodja poslovalnice preprosto rekel, da so njegova sredstva zamrznjena in banka ne želi več poslovati z njim oziroma s »tem tipom ljudi«.

Poleg tega, da so mu odrekli razpolaganje z svojim denarjem, katerega dokaz je lahko potrdil, so nad njem uvedli strogo finančno preiskavo in ga obravnavali kot nekakšnega pralca denarja. Zasegli so mu računalnik, USB ključek in trde diske.

Po koncu finančne preiskave mu je uspelo denar prenesti na drugo banko. Seveda dokazov o kakšnih finančnih prevarah niso našli, saj je šlo za vzornega državljana brez kriminalne kartoteke. Očitno je, da ga je preiskava doletela le zato, ker je bil denar »kripto« izvora.

To ni bil osamljen primer v Veliki Britaniji. Decembra 2017 je nek drugi uporabnik poročal, da ga je policija zaprla za več ur, potem ko si je na račun nakazal 500.000 funtov, ki si jih je prislužil na račun kriptovalut.

Da banke zamrznejo denar ni nič novega. Grki so imeli nekaj let nazaj prav tako težke trenutke, ko so jim banke omejevale dvig denarja. Tudi na Cipru se je v času krize dogajalo omejevanje dviga denarja. Težave z gotovino so imeli tudi v Indiji, ko so iz obtoka preprosto umaknili največji bankovec.

Vsekakor nas takšne situacije lahko spomnijo na eno dejstvo: dokler denarja nimate v lastnem sefu, oziroma nogavici, če želite, denar ni zares v vaši lasti. In to je pomembna prednost kriptovalut: vaš privatni ključ, vaša sredstva. Tega vam vaša banka nikoli ne more (in tudi ne želi) zagotoviti!

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Pridruži se Cryptoworld.si || Twitter || Facebook.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine