[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Ali se še spominjate decembra 2017, ko smo lahko praktično vsak dan slišali nekaj novega o kriptovalutah na vseh pomembnih informativnih oddajah v Sloveniji? In gore člankov, ki smo jih lahko brali v časopisih in na spletnih straneh. Za vsem skupaj stoji tehnologija, ki zveni zelo komplicirana, pa je vendar vseeno zelo preprosta.

Podatkovne verige blokov

Preden se spustimo v razlago sveta kriptovalut, moramo prvo spoznati tehnologijo, ki je omogočila prodor novega razreda denarja oziroma prihod novih plačilnih sredstev.

Tehnologija podatkovnih verig blokov (v nadaljevanju blockchain, ki je originalna angleška beseda, sestavljena iz besed blok in veriga) je revolucionarna v smislu možnosti, ki jih prinaša. Osnovna ideja je preprosta: ustvariti sistem, v katerem lahko vsak posameznik sodeluje na različne načine, biti mora dostopen vsem in uporabniki mu morajo zaupati.

Kot lahko vidimo, je filozofija blockchain tehnologije nekakšen odmik od trenutnih sistemov, ki temeljijo na enotni točki. V takšne sisteme je potrebno golo zaupati, da delujejo. Kot je to v primeru parlamenta, kjer 90 ljudi odloča o prihodnosti 2 milijonov prebivalcev. Uspešnost le – tega lahko ocenite sami.
Predsednik Bitcoin društva Slovenije, katero je v Sloveniji nekakšen varuh tehnologije, blockchain tehnologijo enostavno opiše z naslednjimi besedami: blockchain je preprosto povedano knjigovodska zbirka podatkov.

Kako pa se ta blockchain knjiga razlikuje od navadnega knjigovodstva?

Knjigovodje in računovodje zbirajo podatke in jih dodelujejo v različne fascikle. Tehnologija blockchain pa te postopke avtomatizira in jih zabeleži v ”fascikle”, ki so na voljo vsakemu posamezniku na svetu s preprostim klikom na povezavo. Kot vemo, lahko v klasičnem knjigovodstvu stvari popravljamo za nazaj. V blockchain knjigovodstvu pa zapisan podatek ostane za vedno enak, saj ga ni mogoče popravljati za nazaj.

Torej, kot lahko vidimo, sama tehnologija le ni tako zelo zapletena, kot se nam na prvi pogled zdi. Le dovolj enostavno razlago je težko najti. Gre za evolucijo sedanjih sistemov s prihodom popolne transparentnosti. Le – ta daje celotnemu delovanju sistema popolno zaupanje, saj ga lahko nadzoruje vsak, ki ima dostop do spleta.

Nadzorovanje sistema

Ugotovili smo, da revolucionarnost tehnologije blockchain ni v sami tehnologiji, ampak je premik v razmišljanju ta, ki dela tehnologijo tako zelo privlačno. Blockchain je v resnici odgovor na vse večjo politično in ekonomsko centralizacijo, ki dela peščico posameznikov nesramno bogate, ti pa za seboj puščajo obubožano prebivalstvo in uničeno okolje.

Kako danes nadzorujete sisteme? Zelo težko, kajne? Razen tega, da na ulici opozorite na probleme, je nadzor praktično nemogoč. Članke, ki jih preberete, so lahko oblikovani za dosego določenega cilja, zakoni so lahko napisani po volji interesnih skupin, poslovni izkazi in bilance v podjetju so lahko prirejeni, hrana v trgovini je lahko drugačnega izvora,… V vsakdanjem življenju lahko vsako minuto najdemo več primerov nemoči posameznika nad kontrolo vsebin, ki so mu predstavljene.

V svetu blockchain-a manipulacije več ne bodo tako enostavne. Pravzaprav so manipulacije s sistemom praktično nemogoče. Vsak podatek, ki je zapisan v javno knjigo, mora biti sprejet s strani skupnosti, ki te podatke nadzoruje. To pomeni, da gre vsak podatek, ki ga želite objaviti, skozi ”recenzijo” večjega števila računalnikov. Te računalniki pregledajo verodostojen vsakega podatka, preden ga zapišejo. Če ste podatek ponaredili, ga bo računalnik zavrnil in ga ne boste morali objaviti ter zapisati.

Tovrstne računalnike ima lahko doma kdorkoli, tudi vi! Uporabite lahko kar vaš oseben računalnik oziroma prenosnik.
Če nimate interesa sodelovati pri pregledovanju podatkov, si pa vseeno želite vsake toliko pregledati, kaj novega je bilo objavljenega, je postopek zelo preprost. Potrebno je vpisati spletni naslov blockchain raziskovalca, s katerim dostopamo do javne knjige podatkov, vpišemo v iskalnik iskane podatke in že imamo na voljo izpis vsega, kar se je s tem podatkom dogajalo v preteklosti.

 

[/fusion_text][fusion_youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=r43LhSUUGTQ” alignment=”center” width=”700″ height=”400″ autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” /][fusion_text]

Blockchain je knjigovodstvo … in več

 

 

V prihodnosti upamo, da bo tudi v slovenščini beseda blockchain dobila enostavno besedo, ki bo opisovala tehnologijo, ki ljudem vrača moč – podatkovne verige blokov. Čeprav je ideja silno enostavna, prinaša revolucijo, ki lahko svet spremeni na bolje in ga naredi bolj pravičnega.
Z zapisovanjem podatkov v javne knjige dobimo možnost sodelovati v sistemu, v katerega lahko popolnoma zaupamo, saj temelji na matematičnih algoritmih, ki delujejo popolnoma transparentno in ne dopuščajo manipuliranja. Ker pa v sistemu sodeluje ogromno število ljudi, ga peščica ne bo mogla zlorabljati za svoje ozke (in večkrat zlonamerne) interese.

Kot prvi primer praktične uporabe tehnologije blockchain so se pojavile kriptovalute. Prva in najbolj znana kriptovaluta se imenuje Bitcoin, o kateremu govori tako veliko ljudi. O temu pa več naslednjič.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine