Cilj 3Gloco projekta je zgraditi platformo, ki bo povezovala ponudbo in povpraševanje, pomagala pri rasti podjetjem in uporabnikom s pomočjo novih sodobnih orodij in jim omogočila pogoje poslovanja, kot jih imajo globalni igralci tako v odnosu do distributerjev kot strank. Podjetniki, mali in veliki, se morajo vedno znova prilagajati novih trendom, tehnologijam in zahtevam trga. Čas je, da to naredijo skupaj, z nižjimi stroški, z znanjem na enem mestu in po enostavnejši poti kot kadarkoli doslej.

Zakaj je blockchain tehnologija pomemben del projekta?

Kljub vznemirjenju, ki se dogaja okoli blockchain tehnologije, t. i. verige podatkovnih blokov, se zavedamo, da je le-ta še vedno v svoji zgodnejši fazi razvoja. Prav tako je trg še v fazi sprejemanja tehnologije, ki bo spremenila svet. Poleg tega se zavedamo tudi, da bo blockchain jutri odgovor na izzive sodobne družbe na ključnih področjih, kot so decentralizacija, varnost podatkov, transparentnost in nespremenljivost.

Blockchain tehnologija namreč omogoča, da so informacije preverjene in ovrednotene, predvsem pa izmenjane, ne da bi se morali zanašati na »tretjo osebo« (third-party authority). Njihov cilj je, da se dodobra poglobijo v posamezno dejavnost in industrijo ter pripeljejo na površje možnosti, ki jim bodo ob pomoči blockchain tehnologije omogočile pripeljati poslovanje in upravljanje s podatki na višjem nivoju.

Praktična uporaba blockchaina ne gre samo za to, kaj vse potrebujemo in kdaj bo sama tehnologija zaživela v polnosti, gre predvsem za to, kaj so njene dolgoročne prednosti, kam in kako jih čimprej vpeljati v vsakdanje poslovanje.

Kje torej 3Gloco vidi prednosti blockchaina v posameznih dejavnostih?

 • Blockchain znotraj oskrbovalnih verig: Možnosti, ki jih blockchain ponuja za področje oskrbovalnih verig, je pomemben segment v 3Gloco projektu. Ker bo platforma pokrivala v več dejavnostih praktično celotno oskrbno verigo, se odpirajo številna področja, kjer bo blockchain tehnologija omogočila konkreten preskok naprej.
 • Zmanjševanje potencialnih sporov med strankami: Zaradi transparentnosti, ki je ena od ključnih prednosti uporabe blockchain tehnologije, se bodo bistveno zmanjšale možnosti potencialnih sporov med eno in drugo stranko (naročnikom in distributerjem ali ponudnikom).
 • Sledljivost in izmenjava dokumentov: To bo predvsem pomembno tudi na točki, kjer bo ta tehnologija omogočala sledljivost in učinkovito neposredno izmenjavo dokumentov med člani oskrbne verige v t. i. decentraliziranem omrežju. Eno od področij, kjer nam bo blockchain zagotavljal transparentnost, je tudi pot od oddaje naročila do prevzema produkta. Sistem bo enoten za vse uporabnike platforme, ki bodo lahko ponudnike in naročila spremljali bolj transparentno kot kadarkoli doslej.
 • Varnost in prilagodljivost: Seveda bo blockchain tehnologija v veliko pomoč tudi pri zagotavljanju uporabniku čim bolj prilagojene ponudbe, saj bo, v kombinaciji z umetno inteligenco, omogočala učinkovito in varno profiliranje posameznika in hkrati krepila varnost.
 • Garancija: Zagotavljanja garancije, v začetku za 3Gloco produkte, pozneje je cilj tovrstne usmeritve tudi širše. In komu je najbolj varno zaupati tovrstno zahtevno nalogo? Blockchain tehnologiji.
 • Razpisi in javna naročila: Še en pomemben segment je, za katerega bi bil čas, da ga zaupamo blockchain tehnologiji je javno naročanje. Javna naročila, pa naj gre za zdravstvo, naročanje pisarniškega materiala, izbiro gradbenih izvajalcev in podobno, so vedno pod drobnogledom in pritiskom javnosti in vpletenih. Velikokrat obstaja dvom o transparentnosti posamezne izvedbe.
 • Brez zamud pri plačilih: S pomočjo blockchain tehnologije bodo lahko omogočili izpeljavo posla od naročila do plačila skladno z dogovorjenimi, v naprej postavljenimi kriteriji in časovnimi okviri.
 • Plačila izvedena v realnem času: Lahko bodo zaradi sodobnega načina delovanja omogočili plačila 24 ur na dan, 7 dni na teden in 365 dni v letu. Odslej vam za plačilo storitve ali nakup produkta ne bo treba več čakati na delovni čas banke, kot je bilo to potrebno do zdaj. Vaše plačilo bo izvedeno v realnem času in brez posrednikov.
 • Spletno naročanje in rezervacija terminov: Še ena od funkcionalnosti, kjer se bo blockchain tehnologija izkazala kot pomembna, je spletno naročanje in rezervacija terminov, ki se bo beležila s pomočjo blockchaina. Ker je zelo pomembno, da ne prihaja do napake v sistemu, do dvojnega naročanja in posledično nezadovoljnih strank, bodo le-to zaupali blockchain tehnologiji.
 • Implementacija umetne inteligence (AI): s pomočjo blockchain tehnologije in razvoja umetne inteligence želijo poenostaviti sistem tako za podjetnike kot kupce: algoritmi predvidevanja, poenostavljeni procesi v smeri ugotavljanja najboljših distribucijskih možnosti, so šele začetek. In to je le del vsega tega, kar bo AI lahko omogočila.
 • Ocenjevanje ponudnikov: vsi uporabniki bodo imeli možnost ocenjevanja ponudnikov na platformi, a šele po uporabi njihove storitve. Te ocene bodo neizbrisljive, ne bo jih mogoče ponarejati, s tem pa bomo zagotavljali ne le, da bi se ocene umetno ustvarjale, ampak bodo ponudnike spodbujale h kakovostnim storitvam.
 • Plačevanje z virtualnim plačilnim sredstvom: V namen delovanja platforme bodo izdali svoje virtualno plačilno sredstvo – 3Gloco kriptografski žeton. Ko je v igri plačevanje s kriptožetoni, je blockchain predpogoj za zagotavljanje transparentnosti in dejansko izvedbo tovrstnih transakcij. Ključno pri tem je, da ne glede na to, od kod prihajate, vam ne bo treba menjati plačilnega sredstva, saj bo za vse države veljala valuta – 3Gloco kriptografski žeton. Plačila bodo izvedena v realnem času, saj vam ne bo treba čakati na delovni čas banke, lahko jih boste izvedli 24 ur na dan, 7 dni na teden.
 • Pametne pogodbe in dokumenti: Pogoji za ponudnike po posameznih dejavnostih bodo znane v naprej. Da bo poslovanje z njimi in za njih transparentno in poenostavljeno, bodo le-to omogočali s pametnimi pogodbami (Smart Contracts). Le ta bo v veliko pomoč tudi pri zagotavljanju varnosti podatkov in dokumentov, ki jih bodo ponudniki znotraj poslovanja svojega podjetja shranjevali s pomočjo svojih orodij na platformi. Pametno pogodbo na primer lahko kupec in ponudnik skleneta takoj ob sklenitvi posla, za to ne potrebujeta papirja in čakanja, izvrši pa se lahko skupaj s transakcijo, s čimer se optimizira tudi sam postopek in čas izvršitve.

Več o projektu 3GLOCO si lahko preberete TUKAJ

Sledite jim tudi:

|| FACEBOOK || TWITTER || INSTAGRAM || MEDIUM ||

Ključna diskusija pa poteka, kot vedno na TELEGRAMU