Slovenija kot ena izmed top destinacij prihodnosti blockchaina in kriptovalut

Piše se zgodovina. Legendarno! Pozitivno!

Kriptosvet in blockchain ima podporo pri Slovenski vladi. Fenomenalno!

Predsednik vlade Miro Cerar je na srečanju Digital Slovenija 2020 obsežno spregovoril o blockchainu in vlogi države.

Poudaril je, da je cilj vlade postaviti Slovenijo kot najbolj prepoznavno destinacijo Blockchaina in kriptosveta v Evropski uniji.

Slovenija je vodilna v start-upih s področja blockchaina in poudaril, da tudi vlada išče rešitve in produkte za uvedbo blockchain tehnologije v procese javne uprave.

Na tem področju se zadnje mesece dogaja veliko. Regulatorni organi ministrstva proučujejo blockchain in sodelujejo z Evropsko unijo. Postavljajo se tudi prva pilotna testiranja.

“Uspešna slovenska podjetja se na področju uporabne tehnologije veriženja blokov že uvrščajo med vodilne razvijalce digitalnih investicijskih platform na svetu in zato želimo Slovenijo pozicionirati kot najbolj prepoznavno blockchain destinacijo v EU. V sodelovanju s Slovensko digitalno koalicijo so na ministrstvu za javno upravo tako oblikovali Blockchain Think Tank, ki povezuje vse deležnike (razvijalce, start-upe, industrijo in vlado). Poudarek bo tudi na izobraževanju širših množic o tehnologiji blockchain. Ministrstvo za javno upravo podpira prizadevanja, ki bodo imela pozitivno vlogo pri razvoju novih predpisov na tem področju.

Slovenija se predstavlja kot ciljna destinacija za vse blockchain navdušence. Vzpostavlja stebre nacionalnega blockchain ekosistema, sprejema nove predpise, gre v korak s časom in stimulira podporno okolje za zagon novih podjetij, ki bodo delovale na tem področju.

Častna gostja dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, je v svojem nagovoru poudarila, da je Vlada sprejela tako digitalno strategijo Slovenije kot tudi strategijo kibernetske varnosti.

Uvodna beseda pred okroglo mizo je pripadla tudi dr. Petru Mercu, direktorju Lemur Legal in vodji Blockchain Think Tank. Na kratko je predstavil blockchain tehnologijo, ki jo je opredelil kot mnogo več kot le kripto valute. Povedal je, da je dejansko samo manjši odstotek blockchain potenciala vezan na finančno tehnologijo. Opozoril je, da kadar govorimo o blockchainu, govorimo o celotni industriji 4.0, v kateri se vse povezuje med seboj različna področja: internet, umetna inteligenca, gospodarstvo itd. Po njegovem mnenju je blockchain velika priložnost za našo državo, saj se bodo njegovi produkti izjemno razvijali in to lahko dobro izkoristimo v lastno prid.

Kar pa je vsekakor pozitivno za prihodnost gospodarstva in razvoja.

Prof. dr. Jurič blockchain dojema kot tehnologijo, ki po vpeljala internet vrednosti in da ni omejen le na določeno panogo. Blockchaina se po njegovem ne da več ustaviti in ima enormen vpliv ter potencial, razumeti pa ga je potrebno vsebinsko. Tudi on je izrazil bojazen, da bi regulativa relativno hiter razvoj pri nas upočasnila, namesto, da bi ga pospeševala. Zato je poudaril potrebo po preprosti in učinkoviti regulaciji. Dr. Jurič priložnost blockchaina vidi v inovativnih idejah, ki jih bomo v Sloveniji lahko lansirali na globalnih trg.

Državni sekretar Božič je glede davčne regulacije na področju blockchain tehnologijo poudaril, da je glavni izziv, ugotovitvi, za kakšne vrste dogodkov, transakcij gre. Ko pa se to ugotovi, je davčna obravnava relativno enostavna. Izrazil je željo, da bi v Sloveniji z davčnega vidika naredili vstop in izstop na področju blockchain poslovanja.

Državni sekretar dr. Brezovar je povedal, da so na ministrstvu za javno upravo podali pobudo javnosti Iniciativa Blockchain Slovenija in da je pripravljenost za sodelovanje v tej iniciativi prekosila pričakovanja, saj se je nanjo odzvalo 200 interesentov z najrazličnejših področij.

[wp_ad_camp_1]

Dr. Merc je poudaril, da številni tuji projekti na področju blockchaina željo priti k nam v Slovenijo, kar je izjemna priložnost za državo. Izrazil je optimizem, da nam bo uspelo, saj po njegovem naši regulatorji vedo, kaj je potrebno narediti.

Dr. Vadnjal, direktor Hranilnice Lon, kjer lahko kot prvi na svetu kupimo bitcoine na klasičnih bankomatih, je povedal, da “kriptovalute potencialno ogrožajo bančni sistem, ki pa ogroža že sam sebe. Bank, kot jih poznamo danes, v prihodnosti zagotovo ne bo več, saj se bodo digitalizirale. Najslabše pri tem je, da od drugih pričakujemo smernice o tem, kam naj gremo sami.”

Za zaključek bi lahko dejali, da vlada daje pozitivne signale s področja blockchaina in bo ustvarila konstruktivno okolje za kriptosvet oz. tehnologijo veriženja blokov.

Priporočene vsebine