Se decentralizirane kripto borze de-centralizirajo?

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Decentralizirane borze mnogi vodilni predstavniki industrije vidijo kot naslednji korak proti pravi decentralizaciji kriptovalut. Vitalik Buterin, ustanovitelj in vodja Ethereum-a, je šel celo tako daleč, da je vsem centraliziranim borzam poslal jasno sporočilo, kaj si misli o njih (nič dobrega).

Ampak kako decentralizirane so dejansko decentralizirane borze (DEX)?

Kar nekaj dogajanja zadnje čase kaže na to, da le – te očitno le niso tako decentralizirane, kot to radi oglašujejo njihovi razvijalci. Poleti se je zgodil vdor v borzo Bancor, bolj znano kot eno izmed največjih ICO projektov v zgodovini kriptovalut. Takšen vdor bi moral rezultirati v nekontrolirani izgubi sredstev denarnice, katero so napadalci uspeli »odpreti«.

Realnost pa je bila popolnoma drugačna. Dejansko je ekipa, ki vodi borzo Bancor, zamrznila sredstva in žetone BNT iz drugih denarnic prenesla v svojo denarnico. To pomeni, da lahko centralna enota ohranja popolno kontrolo nad žetoni, ki jih držite v »domnevno« privatnih denarnicah.

Danes pa smo dobili še en dokaz, da očitno decentralizirane borze le niso tako zares decentralizirane. Še ena izmed borz, ki je bila financirana preko ICO kampanje in decentralizirane platforme za ocenjevanje projektov Wings, je razglasila, da uporabnikom iz Združenih držav Amerike ne bo več omogočala dostopa.

S tem propade celotna ideja decentraliziranih borz, ki se ne rabijo uklanjati tradicionalnim preprekam, katere navadnim uporabnikom omejujejo uporabo naprednih tehnologij. Namen decentraliziranih borz je omogočiti menjavo kripto sredstev prav vsakemu posamezniku na svetu, ki ima dostop do interneta. Z omejevanjem dostopa in celo enostranskim prenosom sredstev pa ta pozitivni vidik popolnoma izzveni.

Blockchain in kriptovalute so nastali ravno z razlogom, da centralnim institucijam, ki nam kratijo pravice in vodijo svet proti bridkemu koncu, pokažemo alternativo in damo ljudem nove možnosti, ki nam jih te institucije sedaj omejujejo z namenom ohranjanja popolne moči.

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Pridruži se Cryptoworld.si || Twitter || Facebook.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine