Ljudje postajajo zaskrbljeni, saj ne vedo, da rudarjenje kriptovalut proizvede manj škodljivih snovi in porabi veliko manj električne energije, kot sama produkcija ostalih denarnih valut, ki jih poznamo in z njimi vsakodnevno trgujemo (euro, dolar, …).

Če pogledamo celotni sistem, torej električna energija, ki se porabi za izdelavo papirnatega denarja, rudarjenje žlahtnih kovin ter vzdrževanje vseh »data« centrov proti električni energiji, ki se porabi za delovanje rudarskih kmetij (vzpostavljanje Blockchain omrežja) so krepko na boljšem kriptovalute.Zadnje raziskave prikazujejo, da se za rudarjenje kriptokovanca Bitcoin letno porabi okoli 8,27 TWh (Tera Watnih ur) na leto. Kar nanese več, kot porabi na primer celotna Irska ali ostale manjše države. Četudi je številka na letni ravni dokaj visoka je to samo ena osmina tega kar električne energije porabijo skupno samo »data« centri po ZDA.

Globalna produkcija denarnih (fiat) valut ima letno porabo električne energije okoli 11 TWh.
Letna poraba industrije žlahtnih kovin (predvsem zlato) letno porabi približno 132 TWh. Kar je še posebej zanimivo, da v zgornjih porabah električne energije ni všteta poraba bank, sefov, varnostnih sistemov in ostalih pripomočkov, ki dnevno varujejo denarne valute.

 

*Kriptovaluta Bitcoin za rudarjenje in vzdrževanje omrežja porabi na letni ravni veliko manj električne energije, kot svetovne denarne valute.