KAJ SPLOH JE RIPPLE?

Ripple je inovativna metoda podatkovnih blokov, ki omogoča zelo hiter in varen prenos denarja po celem svetu. Prav Ripple je eden prvih sistemov na tem področju, ki mu je uspelo navdušiti tudi večja finančna podjetja kot so Standard Chartered in American Express. Zaradi zbliževanja trgovanja med Bitcoinom in fizičnim denarjem, je Rippel požel tudi nemalo kritik s strani kripto sveta.

Zaradi velike rasti kriptovalut, ki dosegajo velike vrednosti je bil Ripple v tem času postavljen v ozadje. Kljub zapostavljenosti proti ostalim kriptovalutam se je potrebno zavedati, da je Ripple vreden skoraj 10 milijonov ameriških dolarjev in je četrta največja kriptovaluta. Njegova vrednost je kar dvakrat večja kot je vrednost Dash-a in Litencoin-a. Poleg vsega je Ripple veliko stabilnejši kot ostale kriptovalute in ima za razliko od drugih nihanja v vrednosti veliko manjša.

Pomemben dejavnik pri Ripplu pa je predvsem to, da ima podporo velikih finančnih podjetij. Eden izmed zadnjih je American Express. Veliko prej sta projekt podprli tudi Standard Chartered in Santander kot eni izmed večjih bank. Kljub vsem prednostim je Ripple v svetu kritpovalut še vedno nepriljubljen.

USTVARJANJE INTERNETA VREDNOSTI

Velik napredek Rippla se je pokazal na zadnjem srečanju predstavnikov IMF (International Monetary Fund), ko so pokazali veliko zanimanje in so veliko govorili o samem projektu. Med srečanjem je direktor Rippla Brad Carlinghouse povedal, da je namen platforme ustvariti »Internet vrednosti«, ki omogoča prehod denarja neopazno in v obliki podatkov.

Visoko stopnjo nepriljubljenosti Rippla gre moč pripisati dobri povezanosti platforme z velikimi finančnimi podjetji. Predvsem privrženci Bitcoina, vidijo v Ripplu nevarnost, Bitcoinu oziroma, da dela ravno nasprotno kot Bitcoin. Po njihovem mnenju je namen kritovalut predvsem ta, da se finančna tržišča spremenijo v to smer, da se osvobodijo vladnih in podjetniških vezi.

Poleg vsega je potrebno poudariti, da tudi Bitcoin ni več kritovaluta kot je bila včasih. Sprva je bil namenjen plačevanju nelegalnih storitev ali blaga na črnih trgih, vendar so skozi vse večjo uporabo tudi države postale boljše pri samem sledenju Bitcoina in transakcijah le-tega. Na drugi strani kritpovaluta kot je Monero ponuja veliko večjo varnost in ne sledljivost samih transakcij, kar omogoča ilegalne nakupe. Ob vsem je potrebno dodati, da je bilo v kriptovalute vloženega veliko denarja, pri čemur je potrebno pričakovati naraščanje trenda, predvsem ko bo Bitcoin postal del trgovanja na Wall Streetu.

Ko govorimo o povezavi med Ripplom in Bitcoinom je potrebno poudariti, da Ripple ni nadomestilo za Bitcoin temveč orodje, ki v resnici povečuje uporabnost Bitcoina kot valute. Njegova glavna naloga je predvsem poceni in enostaven način prenosa ter pretvorbe denarja. Prav zaradi tega ne preseneča, da Ripple uporabljajo tudi velika finančna podjetja in banke.

POVEZAVA MED PODATKOVNIMI BLOKI IN DENARJEM

Če pogledamo najbolj zgodnjo obliko Rippla ugotovimo, da je starejši kot Bitcoin. Ripple je leta 2004 ustvaril Ryan Fugger, Kanadčan, ki se je ukvarjal lokalnimi menjavami valut. Ripplu na začetku ni kazalo na uspeh kot ga beleži danes. Razvijati se je začel šele, ko je na tržišče stopi Bitcoin in tako omogoči razvoj Rippla.

Kljub temu, da Ripple deluje na podoben način kot Bitcoin je bil ustvarjen z namenom, da bi deloval precej drugače kot Bitcoin. Transakcije v omrežju Rippla se potrjujejo na zelo podoben način kot pri Bitcoinovem Segwit2x. Še ena od razlik je pridobivanje valut. Med tem, ko se Bitcoin pridobiva z tako imenovanim rudarjenjem, je Ripple že v začetku v obtok dal sto milijard XRP (Ripplov), kje se z vsako transakcijo le-tega del XRP-ja za vedno uniči.

Velika pomembna razlika, ki loči Ripple od drugih kriptovalut pa je ta, da Ripple poskuša Bitcoin dopolniti in ne nadomestiti oziroma mu biti konkurenca. Ripple je zasnovan tako, da nudi kar se da preprost prenos denarja (eura ali ameriškega dolarja) v kriptovalute kot so Bitcoin in Ethereum. Poleg tega ima lastnost, da je z njim mogoče prenašati tudi tako imenovane žetonom podobne predmete, kot so na primer zračne milje pri letalskih družbah. Ripple prav tako dopolnjuje Bitcoin na njegovi najbolj črni plati in sicer pri hitrostih transakcij. Medtem, ko se pri Bitcoinu transakcije zaradi prezasedenosti omrežij upočasnijo, Ripple tako ponudi prenose preko svojega lastnega omrežja in tako postopek zelo pohitri.

Medtem, ko je vsa pozornost usmerjena v povezavo med Ripplom in Bitcoinom je potrebno poudariti, da je možnost Rippla, ko pride do trgovanja pravega denarja v kriptovalute v resnici veliko bolj zanimiva in pomembna. Med tem, ko hitrost transakcij pri Bitcoinu velja za hitro v primerjavi z normalnim bančništvom kjer lahko vse skupaj traja tudi do enega tedna. Kljub hitrosti transakcij Bitcoina (nekaj dni), Ripple vse skupaj zmanjša na le nekaj sekund.

PRIHODNOST INTERNETNEGA MEDNARODNEGA POSLOVANJA

Ripple je trenutno v samem vrhu tehnološkega razvoja mednarodnega poslovanja oziroma plačevanja. Večina mu zavida povezavo z veliki finančnimi organizacijami, kar ga uvršča na zelo zavidljivo mesto, ko govorimo o poslovanju s kriptovalutami in obenem odpira nov svet trgovanja oziroma plačevanja.

Velikokrat je s strani kritikov kriptovalut moč slišati, da ni dolgoročne prihodnosti za določene projekte v svetu kriptovalut prav zaradi pomanjkanja uporabnosti v resničnem svetu in situacijah. Kljub vsem kritikam, so velike svetovne finančne organizacije in banke Ripple prepoznale kot zelo koristnega pri transakcijah tako resničnega denarja kot kritpovalut. Ripple bankam omogoča pošiljanje denarja iz banke v New Yorku v London, Honkong ali drugam po svetu v zgolj štirih sekundah, v preteklosti pa je ta proces potreboval kar štiri dni.

Prav zaradi tega ima Ripple dobre možnosti spremeniti svetovno poslovanje in plačevanje v nekaj enostavnega in zelo hitrega. Njegova povezava z kriptovalutami in Bitcoinom daje možnost tako koristnosti kot tudi legitimnosti poslovanja. Ob vsem tem je potrebno povedati, da je le vprašanje časa kdaj bo Ripple zatresel svet financ in tako vse skupaj premaknil na višjo raven.