Razkrivamo mnenja strokovnjakov o trenutnem dogajanju na trgu kriptovalut

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Članek ne služi kot investicijski nasvet. Vsako investiranje in trgovanje vključuje riziko, ki ga mora vsak posameznik raziskati, preden se odloči za nadaljnje korake.

Prejšnji teden ni bil najbolj zelen za bitcoin in ostale kriptovalute, saj je večini padla vrednosti. Cena bitcoina je padla iz 7.600 USD vse do 6.500 USD.
Čeprav se ta padec ne uvršča med najbolj dramatične padce bitcoina v zgodovini, je vseeno splošno razpoloženje na trgu precej negativno že večino letošnjega leta. Vendar se moramo zavedati, da je ta kriptovaluta volatilna s svojimi vzponi in padci.
Trg je začel padati 10. junija in je nadaljeval v tem trendu vse do trenutka, ko je SEC objavil, da Ethereum ne vidi kot vrednostni papir.

Vir: Coin360.io

Marsikdo se je v tem času začel spraševati, kaj se dogaja na trgu. Sploh, če vzamemo v obzir dogajanje decembra prejšnje leto.
Nekaj strokovnjakov s področja kriptovalut je delilo svoje mnenje in videvanje trenutne situacije na trgu in zakaj le – ta vrednostno pada.

Naeem Aslam zaskrbljen nad varnostjo in regulacijo

11. junija se je zgodil vdor v manjšo kripto borzo iz Južne Koreje, čemur je več tradicionalnih medijev pripisalo padec vrednosti na trgu.
Številni se z zgornjo ugotovitvijo preprosto ne strinjajo in vidijo razloge za padec v drugih dejavnikih. Naeem Aslam sicer dvomi v večji neposredni efekt dogodka na padec cene, kljub temu pa ta vdor po njegovem mnenju kaže na sedanje negativno poročanje v svetu kriptovalut.

»Borze ne uporabljajo prvovrstnih tehnologij za varovanje svojih strank pred hekerskimi vdori, zato lahko hekerji polno izkoriščajo trenutne razmere. Vprašanje je, ali obstaja kakšna meje za slednje? Ves čas lahko opazujemo podoben trend. Razlog za to je ohlapna regulacija in kontrola, zato morajo tukaj stopiti naprej regulatorji in zavarovati potrošnike. Vsak, ki želi opravljati dejavnost borze, bi moral vzpostaviti visoke varnostne prijeme in posodabljati svojo varnost.«

Element možnosti izgube sredstev predstavlja precej veliko oviro za tradicionalne investitorje, zaradi česar se le – ti izogibajo tej naložbeni možnosti.
»Tradicionalni investitorji vstopajo v bolj tvegane naložbe v bikovskem trgu in bežijo, ko nastopi medvedji trend. Pametni investitorji pa izberejo malce drugačen pristop: svoja sredstva premaknejo iz bolj tveganih v varne naložbe.«

Na primer, v bikovskem trendu so najbolj zaželeni sektorji finančni, tehnološki in energetski. Ko se trg obrne, se upravljalci portfeljev umaknejo v tako imenovane ”potrošniške sponke”. Iščejo delnice, ki prinašajo boljšo dividendno donosnost, s tem pa dosežejo boljši donos, ki bi ga sicer dosegli na splošno negativnem trgu.

Emin Gün Sirer čaka na zajezitev manipulacij

Ena bolj odmevnih novic v zadnjem padcu trga je bila raziskava, ki je ugotovila udeležbo borze Bitfinex in valute Tether v centru manipulacij, ki je ceno bitcoina v decembru pognala do 20.000 USD.

Emin Gün Sirer, izredni profesor Cornellske univerze, čaka na oblasti, ki želijo prijeti tržne manipulatorje, ki so povzročili padec trga. Opozarja tudi na dejstvo, da se trg kriptovalut še ni odmaknil od takšnih praks, kar le še vzpodbuja splošno negativno vzdušje.

”Trg kriptovalut je še vedno v zgodnji fazi razvoja. To kaže tudi dejstvo, da se različni kovanci še vedno gibljejo skupaj, ne glede na razlike med posameznimi projekti. To pa kaže na sistemski rizik celotnega sektorja, ki dominira ostalim pogojem na trgu” je povedal za Cointelegraph.

»Trenuten padec je vzpodbujen z enim izmed takšnih rizikov: kazenski pregon borz in poskus končanja praks manipulacije s ceno. Le – ta se je dogajala zelo dolgo, zato je pregon prišel pravi čas. Predvidevam, da bo končen rezultat skromen po obsegu, vendar pa bo prinesel nujno jasnost in pozitivnost na trge.«
»Čeprav ima trenutno preiskovanje manipulacij verjetno negativni efekt na ceno bitcoina, jo vidim kot pozitivno.« Gün Sirer meni, da ni morala priti ob bolj primernem času.

»Te tehnologije so obsojene na to, da bodo spremenile način, kako izvajamo posel. Zato ne bi smele vsebovati manipulacije s trgom, da bi zadržale vrednost. Pozitivno gledam na prihodnost, ko trg ne bo več soodvisen in bo evaluacija posameznega kovanca potekala glede na njegove prednosti in slabosti.«

Tri razlogi po Tomu Leeju, plus efekt terminskih pogodb

Soustanovitelj in vodja raziskav pri Fundstrat Global Advisors, Tom Lee, znan po svojih bikovskih napovedih za bitcoin, je izpostavil tri razloge za potop bitcoina in omenil njegove občutke ob terminskih pogodbah.

»Menim, da obstaja več razlogov za padec cen. Kot prvo, konec lanskega leta smo imeli neverjetno rast, ki ji je sledila konsolidacija in prilagoditev cene, ki se trenutno dogaja. Prav tako menim, da so na trg vplivale odločitve različnih vlad, ki so preplašile investitorje s svojimi dejanji, kot primer poteza ameriškega SEC proti projektom ICO.

Kot zadnje, tempo prihoda investitorjev ni tako intenziven, kot je bilo pričakovati.«
Lee je za Bloomberg komentiral tudi svoje prepričanje, da je del padca verjetno posledica tudi iztekajočih terminskih pogodb na bitcoinu. Za Cointelegraph je povedal, da se ta volatilnost ne bo dogajala v nedogled.

”Terminske pogodbe na navadnem likvidnem trgu s široko udeleženostjo nima večjih efektov, saj same pogodbe dodajajo k likvidnosti ali pa jo privabljajo, saj jih uporabljajo institucije”. »V trenutnem kripto dogajanju ima trg težavo s povpraševanjem in ponudbo, saj prodaja nagrad od rudarjenja, plačilo davkov in ostali faktorji prispevajo k večji ponudbi, kot povpraševanju po kriptu. Terminski trgi so bili del potencialne manipulacije. Menim, da se to čez nekaj let več ne bo dogajalo, sedaj pa že z nekaj sto milijoni v pogodbah premaknejo ceno.«

Miguel Palencia mnenje o ”kitih”

Direktor informacij pri Qtum Miguel Palencia, trenutno (TOP 20 kriptovaluta po tržni vrednosti), verjame, da so trenutna nizka vrednotenja posledica kvazi-decentralizirane narave kriptovalut, ki se še vedno širijo in distribuirajo.
Povedal je na kakšen način ti ”kiti” vplivajo na premik cene in kako ti igralci na relativno majhnem in novem trgu pomagajo preživeti ekosistemu.

»Bitcoin, tako kot druga dobrina in tehnologije, trenutno stopa po tržnem ciklu, ki vpliva na njegovo uporabnost. Le – ta pa se velikokrat korelira s ceno dobrine. Cikel se je v tem primeru pospešil v situaciji, ki jo lahko rešijo popolnoma decentralizirane operacije. Ko se bo blockchain ekosistem popolnoma decentraliziral in rešil kontrole velikih deležnikov ter ”kitov”, bo lahko pridobil nazaj zaupanje trga, s čimer bo lahko stopil nazaj po poti rasti. Po drugi strani pa te igralci in pravi podporniki Bitcoina ne bodo dovolili, da cena pade na nič.«

Gre za dvorezno situacijo, meni Palencia. ”Kiti verjetno igrajo določeno vlogo v trenutni tržni manipulaciji, vendar pa tudi skrbijo, da ima trg dovolj investicij.

Pogled Alistair Milneja na hitro ohladitev trga

Alistair Milne, predstavnik sklada Altana Digital Currency in ustanovitelj Cointrader-ja je preveril dogajanje skozi celo leto in komentiral decembrsko rast. Kljub temu, da so se cene precej oddaljile od rekordov pri 20.000 dolarjih, je cena med 6000 in 7000 USD še vedno precej dobra.
”Gre za kombinacijo hitre ohladitve adaptacije tehnologije, prirasta uporabnikov in unovčevanja dobičkov, prav tako pa tudi varovanja pred tveganji” je pojasnil Milne ob razlagi svojega mnenja, zakaj je trg na trenutnem stadiju.

»Altkovanci so postali pretirano precenjeni in so morali iti skozi korekcijo. Sedaj ponovno iščemo tržno ravnotežje med ponudbo in povpraševanje. Iz makro pogleda ni bil trg še nikoli bolj privlačen, zato menim, da so primerjave z letoma 2014 in 2015 napačna.«

Kljub prepričanju nekaterih, da je trg že dosegel dno, Milne meni, da le – tega še nismo našli, bo pa pravo dno dalo osnovo za prihajajočo bolj vzdržno rast.
»Ko se bomo končno odbili od dna, bo rast precej bolj postopna z možno pospešitvijo v letu 2019.«

Brez panike

Trenutno razpoloženje na trgu je lahko precej negativno in zaskrbljujoče za povprečnega investitorja, vendar večina ekspertov očitno nima konkretnih razlogov za skrb.

Gün Sirer si želi več regulacije in preiskave ter pregon manipulatorjev s trgom. Palencia je izpostavil zanimiv pomen ”kitov” ta trenutek. Vendar pa v prihodnosti vidi trg bitcoina v precej bolj decentralizirani obliki.

Milne prav tako gleda v prihodnost pozitivno in meni, kljub temu, da dna po njegovem še nismo dosegli. Pravo dno bo omogočilo pravo rast in zopet močen bitcoin. Alsam je izpostavil pomemben aspekt, ki mora biti rešen v prihodnosti, in sicer aspekt hekerskih vdorov in slabe varnosti, ki vplivata na trenutno zaupanje v trg.

Kar nekaj stvari mora trg kriptovalut še zakrpati in ko bodo te stvari rešene, se lahko tudi cene popravijo na bolj prijetne nivoje.

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Pridruži se Cryptoworld.si na Twitterju in Facebooku.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine