[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Ethereumeth (angl. Ether) je še ena od kriptovalut, ki pa za razliko od bolj poznanega Bitcoina ni namenjena plačevanju, ampak zgolj deluje kot nekakšno gorivo s katerim uporabniki plačujejo znotraj aplikacije Etherum.

ZA ZAČETEK SPOZNAJMO KAKO ETH SPLOH NASTANEJO:

Eter se je prvič pojavil leta 2014, na predprodaji, kjer se donatorji odločali, kako bodo vrednotili nastanek etra. Skupaj so se odločili:

  • 60 mio etrov, so ustvarili za vse, ki so sodelovali na predprodaji
  • 20% od zgornjega zneska, 12miljonov etrov so vložili v razvojni sklad, večina teh se je razdelila med sodelujoče na predprodaji in za razvijalce, preostanek pa je bil namenjen fundaciji Ethereum-a
  • 5 etrov se vsakih 15 sekund ustvari uporabniku ki rudari eter
  • 2-3 etre se včasih pošlje rudarju, ki je našel kalkulacijo, vendar njegov blok ni bil vključen (nagradi se reče Teta/Stric nagrada – angl. Aunt/uncle reward).
  • Po posodobitvi imenovani Byzentium, se je vrednost etra pri rudarjenju zmanjšala na 3 etre in pri nagrajevanju na 0,625-2.645 etra.

KAJ PA RUDARJENJE ETHEREUMA, KOLIKO GA LAHKO DOBIMO?

Dobava etra ni neskončna, glede na pogoje, ki so jih določili leta 2014 na predprodaji, se letno lahko izda največ 18milijonov etrov, kar je približno 25% začetne dobavne vrednosti iz leta 2014. To pomeni, da je letna vrednosti izdanega etra določena, a se letna inflacija lahko vsako leto zmanjša. To pomeni, da bi teoretično kljub omejeni izdaji etra lahko prilagali količino na novo narudarjenega etra, da bi dobili povprečno vrednost, ki se letno izgubi zaradi zlorab, izgubljenih ključev ali smrti imetnikov etra, ter tako uspeli zadržati ravnovesje.

Kljub vsem omejitvam, pa ni pričakovati, da bi se stopnja dobave etra ohranjala. Nekje do konca leta 2017, naj bi v veljavo stopil nov algoritem imenovan Casper. Nov algoritem, ki naj bi bil bolj napreden in imel večji izkoristek, bo prav tako namenjen raziskovanju same valute, kar pa lahko trdimo že sedaj pa je, da se izdaja etra tudi z uporabo novega algoritma ne bo povečala, oziroma se celo napoveduje, da bo manjša. Prav tako, pa lahko trdimo, da katerakoli metoda se bo ohranila za končno izdajo, bo prav zagotovo metoda, ki bo uporabila decentralizirano strukturo trgovanja, ter tako omogočila bolj porazdeljeno trgovanje, poleg tega pa vsekakor delovala za bolj stabilen in varen sistem.

KDO PRAVZAPRAV POTREBUJE EHTEREUM?

Eter potrebujejo v prvi vrsti razvijalci, ki bodo razvijali aplikacije, katere bodo nato izkoriščale eter za samo delovanje, po drugi strani, pa eter rabijo uporabniki, ki bodo do teh aplikacij hoteli dostopati in jih uporabljati.

Ethereum je decentralizirana platforma, ki upravlja s pametnimi pogodbami: aplikacije, ki delujejo ravno tako kot so bile napisane, brez, da bi pri tem prišlo do prevar, okvar ali kakršnih koli vdorov tretjerazrednih sistemov.
Aplikacije delujejo na njim prilagojenih verigah podatkov (angl. Blockchain), ki so razširjene po vsem svetu in zelo vplivne. Njihov namen je predvsem varen prenos vrednosti in lastništev.

Prav to omogoča razvijalcem, da ustvarijo tržnice, shranjujejo registre dolgov in obljub, premikajo sredstva že po vnaprej določenih pogodbah oziroma dogovorih. Poleg tega se bo tak sistem lahko uporabljal tudi v prihodnosti, kar pa je najboljše pri vsem tem je to, da vsi prenosi sredstev potekajo brez posrednikov, ter tako zelo zmanjšajo možnost napak ali tveganj.

Prav tako kot sam eter, je bil tudi ta projekt ustanovljen leta 2014 s strani privržencev valute. Sama platforma se razvija s strani švicarske neprofitne organizacije Ethereum Foundation.

[wp_ad_camp_1]

PAMETNI DENAR ZAHTEVA PAMETNE DENARNICE

Poleg platforme Ethereum, organizacija ponuja tudi pametno denarnico Ethereum Wallet, ki se uporablja za shranjevanje sredstev pridobljenih na platformi Ethereum, poleg tega, pa omogoča tudi pisanje in objavljanje pametnih pogodb za poslovanje.

KAJ PA CENA ETH?

Tržna vrednost etra se trenutno ocenjuje na 29,4 milijarde ameriških dolarjev, kar eter uvršča na drugo mesto takoj za Bitcoin, katerega vrednost se ocenjuje na vrtoglavih 96.7 milijarde ameriških dolarjev. 12. novembra je eter celo prehitel Bitcoin v številu trgovanj, ki so se zgodile v zadnjih 24 urah predvsem na območju Južne Koreje. Kljub tako visokim vrednostim trgovanja, pa se cena etra ni spremenila veliko za razliko od Bitcoina, ki v takih primerih zelo poraste

Slika prikazuje vrednost ETH od 22.10 do 20.11.2017

17 Oktobra 2017 je prišlo do zmanjšanja vrednosti nagrad in samega etra pri rudarjenju, vendar je njegova vrednost kljub temu ostala enaka. Poleg tega je še vedno razvidno, da se število dnevnih transakcij giblje okrog 200.000 tisoč, kar je več kot transakcije Bitcoina. Poleg tega pa samo poslovanje in rudarjenje etra do sedaj ostaja popolno in brez prijavljenih napak.

Ko govorimo o varnosti kriptovalut, je zaskrbljujoč podatek, da je pred kratkim prišla na dan novica o napakah na denarnicah podjetja Parity Wallet. Poleg ostalih kriptovalut je bilo v tem času na prej omenjenih denarnicah približno 500.000 etrov, katerih vrednost je bila v tem času ocenjena na 1.5 milijona USD.

Kot je razvidno iz lestvic, ki jih pripravlja Bitfinex, lahko ugotovimo, da je trgovanje z etrom v veliki povezavi z rastjo in padcem vrednosti Bitcoina in Ameriškega dolarja.

V preteklih tednih, so se na Bitfinexu pokazale razlike pri dolgovih posameznih valut. Medtem, ko so dolgovi proti ameriškemu dolarju rasli in nato padali, se dolgovi proti bitcoinu vseskozi povečujejo, kar lahko povzamemo, da vse več ljudi uporablja bitcoin za nakup etra.

Eter se je v zadnjem času uspešno izogibal rahlemu padanju in povečevanju vrednosti, za razliko od Bitcoina in Bitcoin Cash-a. Ko gledamo trgovanje, se je v tem delu vnela prava razprava o samem skaliranju cen ter omrežnih manipulacijah kriptovalut. Je pa res, da ima tudi eter svoje težave, ki jih morajo odpraviti kar se da hitro, predvsem med prehodi od PoW do PoS. Analitiki pa ocenjujejo, da se bo vrednost etra po vseh nadgradnjah in napovedanih izboljšavah povzpela na 500$.

 

 

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine