Minilo je natanko 9 let od prve predstavitve »KRALJA« kriptovalut Bitcoina

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

Pred natanko 9 leti se je ‘rodil’ Bitcoin. Digitalna enkriptirana peer-to-peer (P2P) valuta. Dandanes je 1 BTC vreden približno 5500 € (31.10.2017). Ustvaril ga je še danes neznani Satoshi Nakamoto. V njegovo čast oziroma rojstni dan Bitcoina objavljamo prvi prevedeni zapis, ki ga je objavil Satoshi Nakamoto.

Zapis:
Razvil sem nov P2P sistem za digitalno valuto z imenom Bitcoin. Je decentralizirana valuta, brez centralnega strežnika, saj vse bazira na dokazih programiranja kripto tehnologije, namesto zaupanja.

Preizkusite ga in poglejte slike ter dizajn:
https://bitcoin.org/sl/

Glavni problem s konvencionalnimi valutami, kot jih poznamo je v zaupanje v celotni sistem in zaloge denarja, ki ga narekujejo svetovne banke. Centralnim bankam ne gre zaupati in Satoshi je z Bitcoinom dal moč ljudstvu – decentralizacijo. Do danes ste morali zaupati banki, da vaše osebni podatki ne pridejo v roke nepridipravom.

Pretekle generacije »multi-user time-sharing« računalniški sistemi so imeli podobno problematiko. Pred močno enkripcijo so se uporabniki morali zanesti na »varno« zaščito z gesli, da bi zaščitili svoje osebne podatke. Osebne podatke so vedno lahko »razkrinkali« različni administratorji sistemov, če se jim je le tako zahotelo. Nato je prišlo enkriptiranje podatkov. To pomeni, da ste osebne podatke zaščitili z enkripcijo in so le-ti bili varni. Čas je že, da sedaj že ustaljen model prenesemo tudi na naš denar. Z e-denarjem, ki bazira na ‘blockchainu’ brez dodatnega zaupanja posrednikom bo vaš denar na varnem in transakcijo boste opravili brez kakršnih koli zapletov. Varno, hitro, zanesljivo in sledljivo.

Eden od ključnih gradnikov je bil izum digitalnega podpisovanja. Prav tako digitalni kovanec (Bitcoin) vsebuje javno vidni ključ. Za prenos le tega mora lastnik kovanca prenasloviti na novega lastnika oz. združiti z naslovom bodočega lastnika kovanca.

[wp_ad_camp_1]

Rešitev Bitcoina je v peer-to-peer (P2P) povezavi. Če vseskupaj poenostavimo omrežje deluje tako, da kovanec takoj, ko je bil poslan označi z nekakšno »štempiljko« in tako, ne prihaja do večkratne uporabnosti kovanca. Za bolj detajlno obrazložitev si oglejte: http://www.bitcoin.org/bitcoin.pdf
Rezultat vsega je distribuirani sistem brez napak. Uporabniki hranijo lastne kripto ključe in digitalne kriptovalute sami. Prav tako si izmenjujejo in pošiljajo kriptovalute čisto sami preko P2P mreže, ki preverja »double-spending«. Omrežje vzdružujejo rudarji ‘t.i minerji’.

Satoshi Nakamoto

Lahko bi povzeli, da je Bitcoin decentralizirana svetovna valuta slehernega izmed nas. Je prihodnost za bodoče generacije!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine