Prva kriptovaluta, ki jo je poganjala blockchain tehnologija, je bila ustvarjena z namenom upora proti finančnemu establišmentu, kateri je pustil leta 2008 svetovno gospodarstvo v razdejanju. Le nekaj mesecev po uradnem začetku Velike recesije je nastala bela knjiga z zasnovo prve pristne peer-to-peer valute na svetu.

Od takrat dalje so nastajale različne kriptovalute, ki imajo vsaka svoj namen: izboljšavo Bitcoin protokola, odpiranje gospodarskih možnosti, ustvarjanje vzporednega monetarnega sistema, šaljivost ali celo (na žalost) prevara vlagateljev.

Slovenija je po eni strani majhna dežela. Vendar ima v sebi ogromno potenciala, skritih adutov in – ljubezni. Čeprav smo Slovenci znani po temu, da radi skrijemo svoja čustva, se je eden izmed slovenskih očetov odločil, da si njegova hčerka zasluži vso ljubezen, ki jo lahko izkaže. Ker je Jure že zelo dolgo časa vpet v svet blockchaina in predvsem kriptovalut ter verjame v njihov potencial, je bila logična odločitev uporabiti hčerkino ime za kovanec, ki bi lahko v bodoče izboljšal svet.

Ne zgodi se velikokrat, da lahko oče postavi otrokovo ime in njegovo obletnico rojstva v središče projekta, ki se bori za boljši jutri vseh ljudi. Leta 2016 je postala prav Slovenija središče tega novega gibanja, ki se je rodilo že davnih osem let pred tem.

Ne glede na ljubezen pa je LanaCoin postal resen projekt. Razvojna ekipa je pred kratkim predstavila novo denarnico za najbolj znane slovenske kriptokovance (večina pozna kriptožetone, ki so postali poznani z množičnim zbiranjem sredstev t.i. ICO), imenovana cryptowallet.si. Trenutno je na voljo le Android verzija denarnice, do konca leta pa pričakujemo tudi verzijo za Apple naprave. Kmalu boste lahko svoje LANA kovance hranili na fizični denarnici BCVault.

Tako kot Lana, danes 12 let stara punca, je tudi projekt še v mladostni fazi, vendar razvijalci najavljajo pospešitev razvoja. To dokazuje tudi zaupanje dveh slovenskih finančnih storitev, borze Tokens in menjalnice Kriptomat, ki v teh dneh uvrščata LanaCoin na svoji platformi. Prav tako smo v željnem pričakovanju opisa prihodnosti projekta in objave bele knjige, ki je najbolj pomemben dokument vsakega kriptokovanca.

Projekt LanaCoin ima v svojih vrstah podpornike s celega sveta. To dokazuje razpršenost omrežja, ki sega od ZDA in Kanade preko Atlantskega oceana v Francijo, Nemčijo ter sosednje države ter pot nadaljuje preko Poljske v Rusijo in jo končna v daljni Kitajski in Avstraliji. Tako kot pri vsakem kriptokovancu tudi v tem primeru rudarji skrbijo zato, da so transakcije potrjene in zapisane v javno knjigo podatkov. Posebnost LanaCoin omrežja je v njegovem hibridnem sistemu, kjer se rudarjem pridružijo tudi lastniki LANA kovanca (sistem potrdilo deleža). Nenazadnje pa so projekt opazili tudi naši sosednje na Hrvaškem ter v Srbiji.

Kakšna bo prihodnost projekta ve le ustanovitelj Jure Pirc. Z velikim zanimanjem bomo čakali na novosti o tem zanimivem slovenskem projektu.

Do takrat pa lahko spremljate vse novice, povezane s kriptovaluto LANA, na uradni spletni strani https://lanacoin.com , na Twitterju in Facebooku ter, kot se za vsak spodoben blockchain projekt spodobi, v Telegram skupini. O vseh novostih bomo seveda pisali tudi na našem portalu Cryptoworld.si.