Da boste bolje razumeli razliko med izrazoma kriptožeton in kriptokovanec smo pripravili kratek prispevek. Na socialnih omrežjih (predvsem popularnem komunikacijskem kanalu Telegram) je kar veliko govora in diskusije o kriptožetonih in kovancih. Oba izraza sta uporabljena izmenično in marsikdo zamenjuje eno z drugim.

Večina misli, da je kovanec in žeton sopomenka pa temu ni tako.

Torej kaj je razlika med kovancem in žetonom?

V kripto in blockchain svetu tako kot za vse obstaja natančna razlaga. Žeton in kovanec imata zelo malo razlik. Kovanec je osnovna kriptovaluta veriženja podatkovnih blokov, ki ga v ozadju poganja samostojna veriga podatkovnih blokov.

Žeton prav tako poganja blockchain vendar ne samostojen, temveč ga poganja samostojna veriga podatkovnih blokov kovanca. Torej žeton potrebuje tuj blockchain za svoje izvajanje in razvoj.

Če podamo primer: Velika večina vas že pozna kovanec in blockchain verigo Ethereum. Ethereum je kovanec samostojnega blockchain projekta – Ethereum blockchain. SRN (Sirin Labs) je žeton projekta Sirin Labs. Le tega poganja Ethereum blockchain.

Znatno število ICO startup podjetij je izdalo tvoje žetone in ne kovance, torej so za pomoč uporabili Ethereum blockchain. Na primer SunContract, MoneyRebel, VouchForMe, Eligma, Hive Project, CargoX, Viberate, SportyCo, OriginTrail in mnogi drugi.

Poznamo tudi številne kovance. Med njimi je najbolj znan že prej omenjen Ethereum, manjši konkurenti pa so tudi NEO, Cardano, Stellar, Monero, NEM in ostali.