Slovenski start-up VouchForMe si že lep čas krepi svoj odtis v zavarovalniškem in blockchain sektorju. Prvi velik korak je bil množično zbiranje sredstev za sam zagon podjetja in razvoj njihovih produktov. Vse to se je zgodilo konec leta 2017 in segalo v začetek leta 2018. Pri množičnem zbiranju sredstev so bili eni izmed najuspešnejših v Sloveniji. Njihova zgodba pa se pestro nadaljuje naprej.

Kaj je VouchForMe in kako deluje?

VouchForMe omogoča, da vaši prijatelji in družina potrdijo zaupanje v vas in tako ustvarijo dokaz za zavarovalnico, da predstavlja manjše tveganje, in da si zaslužite pravičnejšo zavarovalno premijo. Torej koncept je dokaj preprost in sicer vaša družina ali prijatelji jamčijo da ste varen in odgovoren voznik. Obveznost se sproži le v primeru, da vložite škodni zahtevek. Zbrano jamstvo se sorazmerno pretvori v popust pri vašem kasko zavarovanju.

Produkt JAZ

Septembra 2019 je podjetje VouchForMe najavilo tesno sodelovanje z AMZS in zavarovalnico Adriatic Slovenico (AS – članica Generali Grupe). Skupaj so najavili zagon slovenskega (social proof) projekta JAZ. Sledi primer uporabe (use case) platforme oziroma celotnega JAZ produkta.
Peter kupi kasko zavarovanje za njegov avto pri zavarovalnici Adriatic Slovenica (je tudi član AMZS). Takoj se mu ponudi JAZ storitev s katero si lahko prisluži do 45% popusta na njegovo kasko zavarovanje. Torej 30% popusta lahko dobi s pomočjo družine in prijateljev, ki bi jamčili zanj, 10% popusta dobi iz članstva AMZS, 5% pa lahko pridobi, če se je v zadnjih dveh letih udeležil tečaja varne vožnje.

Ko se Peter odloči za storitev JAZ, kmalu za tem dobi email in sporočilo na mobilni telefon. Sporočilo vsebuje povabilo za registracijo na VouchForMe platformo. Registracija je zelo enostavna in prijazna uporabnikom. Po uspešni registraciji Peter lahko vidi njegovo »namizje« na katerem se nahajajo vsi podatki o njegovi zavarovalni polici in možnost koliko lahko pridobi popusta (koliko jamstev). Preko platforme povabi prijatelje in družino, ki bi jamčila zanj v obliki finančne garancije. Po domače prijatelji in družina jamči za Petra, da je odgovoren in varen voznik, da ne bo povzročil nezgode.

Za povabljene je postopek jamčenja preko platforme prav tako zelo enostaven. Odzovejo se na povabilo, katerega dobijo preko emaila in registrirajo na platformo. Izberejo poljubno visok znesek katerega bi jamčili za Petra v primeru nezgode.

Peter ima do 7 dni časa da skupaj izbere ljudi, ki bi jamčili zanj. Garancije (jamčenje) postane aktivno, ko preteče 7 dni ali izbere maksimalni znesek jamstva. Ko se garancije aktivirajo se avtomatsko izvrši pogodba med Petrom in ljudmi, ki so zanj jamčili.

Zavarovalnica (v tem primeru AS) pošlje Petru amandma kasko zavarovanja in vrne točno določen % popusta na njegov bančni račun. Torej če je Peter zbral 30% (ljudje, ki so zanj jamčili in iz članstva AMZS) se mu 30% od zneska njegovega kasko zavarovanja vrne na bančni račun.

Transakcije se odvijajo na blockchainu (Ethereum network) in kot plačilno sredstvo uporabljajo IPL žeton.

V Sloveniji se storitev ponuja, kot JAZ (torej vez VouchForMe, Adriatic Slovenica in AMZS). Podobno storitev ima VouchForMe že v Romuniji in sicer ekskluzivno preko zavarovalniškega podjetja EuroIns.

VouchForMe Roadmap

V kolikor vas storitev zanima lahko obiščete spletno stran VouchForMe ali spletno stran storitve JAZ.

VouchForMe povezave:

Telegram || Discord || Facebook || Twitter || LinkedIN || Medium