Kako problematičen je navidezen volumen na kripto borzah?

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”undefined” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Priljubljena spletna stran za sledenje cenam in kapitalizaciji kriptovalut CoinMarketCap je pred kratkim objavila, da bodo začeli preganjati tako imenovani navidezni volumen (angl. fake volume). Razlog tiči v tem, da imajo nekatere povsem nove borze (precej) večji trgovalni volumen kot uveljavljene borze Kraken, Bitstamp, Poloniex, Coinbase ali pa Bittrex.

Problem pri navideznem volumnu je, da nam ne kaže realnega stanja na borzi. Večji kot je volumen, lažje lahko kupite ali prodate kriptovaluto. Manjši kot je volumen, težje je opraviti nakup ali prodajo. Na nekaterih borzah je volumen tako nizek, da se na določenih žetonih zgodi le nekaj izmenjav dnevno. To pomeni, da praktično ne boste morali kupiti ali prodati večje vsote določene valute, brez da sesujete trg.

CoinMarketCap bo poskusil od borz pridobiti bolj realne podatke, saj kar nekaj zadnjih raziskav in diskusij na platformi Twitter nakazujejo, da vodilne borze prikrajajo podatke o volumnu. V ta namen so že odstranili zahtevo o minimalnem volumnu. Poleg tega bo uporabnikom na voljo tudi nekaj novosti pri pogledu na volumen in filtriranju podatkov, kar je definitivno pozitiven premik pri uporabniški izkušnji.

Po podatkih spletne strani Cryptoslate naj bi bilo v letu 2017 kar 90% vsega volumna proizvedenega na kitajskih borzah. Kljub temu, da so kitajske oblasti precej omejile dejavnosti v svoji državi. Kot primer tega navideznega volumna navajajo spletno borzo FCoin, o kateri smo že pisali. S svojim “inovativnim” prijemom so povzročili ogromno število transakcij v omrežju, ki so pognale cene transakcij v nebo in ustvarile ogromen volumen.

Navidezen volumen je očitno manipuliranje s trgom in marketinški prijem, kako pridobiti nove uporabnike. Z zavajanjem o volumnu ustvarijo svoje ime kot največje kripto borze, čeprav je dogajanja le malo. S pretvezo o “ustvarjanju trga” oziroma angleško market making-a borze dvignejo volumen z avtomatiziranimi algoritmi, ki sami sebi kupujejo in prodajajo kriptovaluto in s tem ustvari vtis po velikem zanimanju. V resnici pa je možno, da ni prišlo do niti enega pravega nakupa oz. prodaje.

Drugi prijemi manipuliranja s trgom so tako imenovani nakupni/prodajni zidovi. V tem primeru ustvarjalec trga blokira ceno nad zidom ali pa pod njem, saj na trgu ni dovolj kupcev ali prodajalcev, ki bi lahko pokupili vsa kripto sredstva, nastavljena v tem zidu. Če je zid postavljen na nakupni strani, običajno preprečiju, da bi cena padla pod zid. V primeru, da je zid postavljen na prodajni strani, potem želi manipulator držati ceno čim nižjo ali ustaviti njeno rast. Manipuliranje s trgom se ustvarja tudi z lažnimi novicami in prirejanjem dejstev, ki so na žalost prevečkrat del sveta kriptovalut. Več o tem si lahko preberete v tej Twitter diskusiji.

Da ne gre v primeru navideznega volumna le za prazne trditve, so potrdile tudi zadnje raziskave. Za prvo je poskrbel Sylvain Ribes marca letos, ki se je osredotočil predvsem na borzo OKEx. V svoji raziskavi je šel celo tako daleč, da je omenjeno borzo označil za mesto duhov. V analizi je primerjal razliko med postavljene cene in dejansko realizirano prodajno ceno na borzah OKEx, Bitfinex, Kraken in GDAX. Med vsemi temi borzami se je prav prva izkazala za daleč najslabšo. V raziskavi trdi, da naj bi bilo kar 93% vsega volumna na borzi navideznega.

Razlika med postavljeno ceno in potem realizirano ceno nam pove, kakšen je dejanski volumen na borzi. Če je ta razlika zelo majhna, pomeni, da je na borzi volumen zdrav oziroma dovolj visok, da povprečen nakup/prodaja kriptovalute ne povzroči opaznega premika v ceni. Če je volumen nizek, lahko že majhen posel popolnoma zruši ceno ali pa jo napihne.

Zgornjo razlago si lahko predstavljate tako: na spletnu ste prebrali o odličnem kripto kovancu, ki ga želite kupiti. Poimenujmo ga kovanec ABC. Na CoinMarketCap pogledate, na katerih borzah je kovanec ABC uvrščen in opazite, da je volumen na borzi OKEx kar 50 milijonov evrov na dan. Ker želite na hitro kupiti kovanec ABC v vrednosti 5.000 EUR, se odličite za to borzo, saj ne želite čakati cel dan, da se nakup izvrši. Denarno nakazilo na borzo ste opravili in nastavili zahtevo po nakupu v višini trenutne borzne cene. Opazite pa, da se nakup ne izvrši, oziroma so vsi nakupi en cent višje. To pomeni, da se na borzi očitno dogajajo neke manipulacije, ki niso odraz realnega razmerja med povpraševanjem in ponudbo.

V drugi analizi so analizirali, koliko unikatnih obiskovalcev ima posamezne borza v enem dnevu. Podatek je pomemben, saj nam pove, koliko zanimanja na spletu je dejansko za določeno spletno stran. Prav tako so analizirali aktivnost na socialnih omrežjih Twitter, Telegram itd. Veliko sporočil in gosta aktivnost nam sporoči, da je zanimanje veliko, kar posledično ustvarja promet.

Nekdaj vodilne borze so po volumnu ostale precej zadaj, vendar podatki o obisku ne lažejo. Večino borz, ki smo jih omenili v začetku članka, je še vedno glavna “atrakcija” kripto navdušencev.

Varnost je najbolj pomemben vidik pri izbiri borze, kamor boste naložili svoja sredstva. Vendar ne pozabite, da za uspešen nakup ali prodajo še vedno potrebujemo ljudi, ki so sredstva pripravljeni kupiti ali prodati. Če nakupna in prodajna stran ne ustvarita zadostnega volumna, vaš posel ne bo uspešno izvršen, kar vas bo prisililo trgovati po ceni, ki vam ne ustreza. Najbolj pri tem pa boste na izgubi ravno vi.

[/fusion_text][fusion_youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=j-sAiZ_ovFQ” alignment=”center” width=”700″ height=”004″ autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Pridruži se Cryptoworld.si na Twitterju in Facebooku.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine