Preden lahko razumete kaj točno je kriptovaluta z imenom Ethereum morate dobro razumeti kako deluje internet.
Danes so vsi vaši osebni podatki shranjeni na določenih centralnih strežnikih. Podatki o vas, ki jih imajo Google, Facebook… itd. Ti strežniki so seveda zaščiteni z različno antivirusno programsko opremo in požarnimi zidovi. Pa vendar lahko hekerji še vedno lahko ‘vdrejo’ v sistem in pridobijo te občutljive podatke. Ni nujno, da so to »hackerji«, lahko je to vlada ali policija, ki z lahkoto pridobi vaše osebne podatke v zelo kratkem času. Poleg kraje osebnih podatkov pride tudi do spreminjanja različnih podatkov in tako se marsikatera informacija lahko spremeni.

Brian Behlendorf (ustvaril Apache Web Server) je označil centraliziranost internetnih podatkov za največjo napako oziroma grožnjo. Prav tako je dejal, da je že od samega začetka Interneta pravil, da bi svetovni splet moral biti decentraliziran. S to izjavo se je pričel boj in spoznavanje z veriženjem podatkovnih blokov ‘blockchainom’.

Ethereum je bil enaod prvih pridobitev nove tehnologije – imenovane Blockchain.
Medtem, ko je bil Bitcoin sprva namenjen zamenjavi plačilnim sistemom, kot digitalna valuta je Ethereum namenjen zamenjavi »third-parties«. (shranjevanje podatkov, prenos hipotek, nadzor nad pomembnimi finančnimi instrumenti).

Moderni Ethereum

Če povzamemo, želi Ethereum doseči ravno obratno od današnje centralizirane hrambe podatkov. ETH želi postati »super računalnik«, ki bi decentraliziral klasični model shranjevanja podatkov v strežnikih. Z Ethereumom so strežniki v »oblaku« nadomeščeni v tako imenovanih »node«, ki pa jih poganjajo uporabniki ETH po vsem svetu. (Skupno vsi uporabniki po svetu tvorijo tako imenovani super računalnik). Zadnje čase pa je platforma Ethereum s svojimi pametnimi pogodbami gonilna sila ICO-tov po vsem svetu (Initial Coin Offering), kjer zagonska podjetja (startupi) zbirajo začetki kapital in ustvarjajo svoje kriptovalute.

Vitalik Buterin spregovori o Ethereumu

Pa si poglejmo podrobneje na primeru:

[wp_ad_camp_1]

Brskate po trgovini z aplikacijami in opazite raznovrstne programe od bančništva do športa. Če želite prenesti aplikacijo (govorimo o plačljivi aplikaciji) morate zaupati osebne podatke (plačilne kartice) ponudniku aplikacije. Le ta mora zaupati plačilni službi, kot je na primer PayPal. Informacije o vaši kreditni kartici se ob nakupu aplikacije zapišejo v strežnik.

Ciljna naloga Ethereuma je, da se vaše informacije ob nakupu vrnejo nazaj lastniku oz. kupcu. Torej se ne shranijo podatki o nakupu na nek centralni strežnik, katerega lahko dostopa marsikdo vendar se ob nakupu podatki zapišejo nazaj k vam.
Celotna ideja je, da posamezna entiteta nima nadzora nad vsemi podatki o plačilih. (recimo PayPal, Visa..)

Več si oglejte na www.ethereum.org

Intervju s stvariteljem Ethereuma, ki govori o decentralizaciji vsega in prihodnosti Ethereuma.

Priporočene vsebine