Bitcoin je nova valuta, ki je bila leta 2009 ustvarjena s strani neznane osebe pod sinonimom Satoshi Nakamoto. Transakcije se opravljajo brez posrednika – kar pomeni brez bank! Ena od posebnosti je tudi to, da pri transakcijah ni dodatnih stroškov, poleg tega pa ni potrebno podajati svojega pravega imena. Bitcoin začenja sprejemati tudi vse več trgovcev: Med drugim lahko kupimo spletna gostovanja, pico ali celo plačamo masažo.

ZAKAJ PRAV BITCOIN?

Bitcoin se seveda lahko uporablja za nakupe in pri tem ostanemo povsem anonimni. Prav tako je veliko lažje mednarodno plačevanje, saj je enostavno prav tako pa tudi poceni, ker se valuta ne veže na nobeno državo ter ni urejena z nobeno uredbo. Predvsem majhna podjetja so tista, ki bi valuto lahko zelo dobro uporabila, saj le-ta nima nikakršnih obresti kot uporaba kreditnih kartic. Nekateri ljudje pa bitcoin kupujejo zgolj kot investicijo in tako upajo, da le-ta zraste oziroma, da se vrednost bitcoina poveča.

KAKO PRITI DO BITCOINOV?

Kupite jih lahko na borzi

Veliko tržnic oziroma tako imenovanih »bitcoin borz« omogoča ljudem da kupijo ali prodajo bitcoin z veliko različnimi valutami. Največja tržnica bitcoinov je CoinBase. Zelo znana pa je tudi Bitstamp, ki sta jo ustvarila Slovenca.

Transakcija

Eden od načinov kako pridobiti bitcoin je transakcija. Sam postopek je enak kot pošiljanje denarja vendar za to uporabljamo aplikacije na pametnih telefonih in računalnike.

Rudarjenje (ang. Mining)

Pri tem načinu gre za to, da ljudje s pomočjo računalnikov »rudarijo«, oziroma računalnike uporabljajo za reševanje kompleksnih matematičnih ugank. Pravzaprav je to način, s katerim se bitcoini kreirajo. Trenutno je nagrada za zmagovalca »rudarjenja« 25 bitcoinov in to vsakih 10 minut.

KAKO IZGLEDA BITI LASTNIK BITCOINOV

Bitcoini so shranjeni v tako imenovanih »digitalnih denarnicah«, ki obstajajo ali v oblakih lahko pa tudi na samem računalniku lastnika. Denarnica je pravzaprav virtualni bančni račun, ki uporabniku omogoča pošiljanje in sprejemanje bitcoinov, poleg tega pa lahko z bitcoini plačujemo ali jih shranjujemo kot prihranke.

ANONIMNOST

Vsaka transakcija bitcoinov je zabeležena kot javni dnevnik (angl. Log), vendar imena kupcev in prodajalcev niso nikoli razkrita – razkrita je le številka digitalne denarnice. Medtem ko to uporabnikom bitcoinov omogoča zakrite transakcije, jim poleg tega omogoča tudi nakup al prodaje česarkoli brez da bi bili pri tem odkriti – njihova identiteta ostane anonimna. Prav zaradi tega je bitcoin postal priljubljena valuta ljudi ki preko interneta kupujejo droge in počneju druge ilegalne stvari.

KAKO PA BO Z BITCOINOM V PRIHODNOSTI?

Nihče ne ve kako se bo bitcoin v prihodnosti razvijal. Trenutno je večinoma nereguliran, vendar pa bi se to v prihodnosti lahko spremenilo. Eden od glavnih problemov je, da so vlade zaskrbljene zaradi davkov (ki jih pri bitcoinu ni) predvsem pa jih skrbi sam nadzor nad valuto.ZAKAJ IN KAKO PA JE TRENUTNA CENA BITCOINA VEČ KOT 7.000 AMERIŠKIH DOLARJEV?

V prvem tednu novembra 2017 je vrednost bitcoina dosegela neverjetnih 7000 ameriških dolarjev. Seveda je celotna skupnost bitcoina proslavljala saj tako imenovani »kralj digitalnih valut« ne kaže nikakršnega ustavljanja rasti vrednosti.

Najpomembnejši vzrok za to, naj bi bil naznanitev ameriške borzne hiše Chicago Mercantile Exchange, da bojo ponudili trgovanje tudi z valut bitcoin. Terminske pogodbe so del vodilnega svetovnega trgovanja in investiranja – prav tako pa so namenjene tudi bolj stabilna kot tudi manj stabilna sredstva oziroma nakupe. Ker se v zadnjem času vse obrača v smer legalizacije Bitcoina je za posle s Bitcoinom veliko zanimanje pokazal tudi ameriški Wall Sreet. Kljub razdvojenosti znotraj Wall Streeta ima le-ta pomembno vlogo pri določanju njegove cene.

Finančni analitiki in bančniki ter ‘leet’ investorji iz kriptosveta pa napovedujejo vrednost Bitcoina 100.000$ v roku desetih let. Svetujejo, da Bitcoine držite dolgoročno in jih ob morebitnem padcu cene dokupite. Vložite pa vsekakor le denar, ki ga lahko ‘pogrešite’.