Kaj če bi Satoshi Nakamoto danes prodal vse svoje bitcoine?

Skrivnostna narava Satoshija Nakamota, ustvarjalca Bitcoina, pomeni, da cel ekosistem stoji na potencialnem vulkanu. Ta vulkan trenutno miruje, vendar če bi se Nakamoto tako odločil, bi lahko trg preplavil z enim milijonom kovancev in uničil vrednost Bitcoina.

Ena od največjih skrivnosti v svetu tehnologije je identiteta Satoshija Nakamota. Nihče ne ve, kdo je, kje se nahaja ali kaj počne s svojimi milijoni.
S tem seveda mislimo milijone bitcoinov, saj razumne ocene kažejo, da bi lahko Nakamoto imel v lasti več kot milijon kovancev.

Moč enega človeka

Matt Green, profesor za kriptovalute na Univerzi Johns Hopkins, pravi, da ima Nakamoto v svojih rokah moč, da uniči vrednost valute, če se tako odloči.
Bitcoin ima omejeno število kovancev (21 milijonov), pričakuje pa se, da bomo to število dosegli do leta 2140.
En milijon bitcoinov, ki jih ima Nakamoto v lasti, predstavlja pet odstotkov celotne kriptovalute.

»Če upravljaš milijon bitcoinov, lahko z njimi na katerikoli točki preplaviš trg. Predstavljajte si, da so ti kovanci redke zbirateljske karte, ki so veliko vredne, ker so redke. Če bi nekdo lahko na trg odvrgel več sto tisoč najredkejših zbirateljskih kart, ne bi več imele visoke vrednosti,« je dejal Green.
Nakamoto je zares čisto izginil, saj se je odločil oddaljiti od svoje stvaritve. Njegovega vpliva sploh ni bilo mogoče opaziti v psevdoanonimni bitcoinovi mreži, čeprav je tako veliko vreden.

Toda če bi Nakamoto prodal svoje kovance, bi z njimi preplavil celoten trg, cena bitcoina pa bi strmo padla.

[wp_ad_camp_1]

Vrednost enega človeka

Čeprav Nakamoto ostaja speči velikan in potencialni mirujoči vulkan, ne predstavlja grožnje ali obetov za bitcoinovo mrežo. Kljub temu je še vedno zelo pomembna figura v prihodnosti digitalne valute.
Ben Yu, investitor v bitcoin, ki živi v San Franciscu, pravi, da je Nakamotov delež v bitcoinu zelo pomemben.

»Če bitcoin izpolni svojo vlogo in postane globalna valuta, bi bil Satoshi Nakamoto najverjetneje najbogatejši človek na svetu, obenem pa bi upravljal sorazmerno večji delež končnega števila bitcoinov kot ima danes vlada ZDA zlata,« pravi Yu.

Njegova matematika se izide. Vlada ZDA ima več zlatih rezerv od katere koli druge ustanove na svetu – približno 8 tisoč ton.
To predstavlja malo več kot štiri odstotke skupne količine zlata na svetu, kar je manj od Nakamotovega petodstotnega deleža v bitcoinu.

Priporočene vsebine