DRŽAVNOZBORSKE VOLITVE in BLOCKCHAIN: od podpore do zaporne kazni

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”undefined” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

V nedeljo bomo po slabih štirih letih Slovenke in Slovenci zopet odšli na volišča in glasovali za svoje kandidate. Letos se za poslanska mesta v parlamentu poteguje nadpovprečno veliko število strank. Ob poplavi predvolilnih obljub in programov smo se ustvarjalci portala Cryptoworld.si odločili, da pripravimo kratek pregled strank in vam pomagamo ugotoviti, katere obljubljajo kripto nebesa in katera izmed strank bi vas najraje poslala v zapor.

Pri pregledu odgovorov smo se sklicevali na dva glavna vira podatkov, in sicer odgovore političnih strank na vprašanja Blockchain Think Tank-a Slovenije ter na članek iz častnika Finance Kriptomilijonar sprašuje prvake strank: Imate kriptovalute?

Za začetek nas je zanimalo, kdo sploh podpira blockchain tehnologijo in kriptovalute na splošno in kdo je proti. Presenetilo nas je, da dejansko skoraj vse stranke podpirajo tehnologijo in nimajo odklonilnega odnosa do kriptovalut. Pravzaprav edino Naprej Slovenija meni, da sta blockchain tehnologija in kriptovalute nasploh škodljivi, podjetja, ki se s tem ukvarjajo, pa so za njih »mafijska zadeva skupine prevarantov«. To so pospremili tudi z izjavo: »Trudili se bomo, da se to čimprej konča in vse vpletene pozapremo«. Vsi, ki nas tematika zanima ali smo kdaj koli v življenju kupili kakšen kovanec oziroma žeton, pa bi po njihovem mnenju morali iti v zapor, saj s(m)o vsi prevaranti.

Za tem smo pobrskali, kdo od kandidatov se je že v preteklosti ”pozabaval” s kriptovalutami. Pri strankah Lista Marjana Šarca, Piratski stranki, Stranki modernega centra, Solidarnost, Stranki Alenke Bratušek in Za zdravo družbo so priznali, da so nekateri njihovi člani stranke že kupili kriptovalute, vendar niso specificirali kdo točno. Pri slednji stranki so šli celo dlje, saj že sedaj uporabljajo kriptovalute za plačevanje nekaterih storitev, medtem ko pri Piratski stranki priznavajo, da veliko članic in članov aktivno spremlja dogajanje okoli kriptovalut.

Po drugi strani so pri Novi Sloveniji povedali, da je predsednik stranke g. Matej Tonin v preteklosti kupil bitcoin, ethereum in ripple ter nato z manjšo izgubo prodal investicijo. Blaž Svetek je sporočil ”Ko je Bitcoin prišel na dan, sem kupil Bitcoin in čez 2 leti je vse propadlo.”

Kot vidimo, veliko kandidatov pozna področje in se celo aktivno ukvarja s tem hitro napredujočim tehnološkim sektorjem, kar nas zelo veseli, saj kaže na možnost pospeška generalnega sprejetja tehnologije in kriptovalut v Sloveniji z oblikovanjem ugodnega okolja za razvoj.

Naslednje vprašanje, na katerega odgovori so nas zelo zanimali, je, kako bi stranke postavile prihodnjo obdavčitev kriptovalut. Stranka Za zdravo družbo je proti obdavčitvi fizičnih oseb iz naslova trgovanja. Veliko strank si želi nekakšno smiselno in jasno definirano obdavčitev, večina se prav tako strinja s trenutno višino obdavčitve. Poslanska skupina Levica in Pirati menijo, da bi moral biti dobiček od trgovanja obdavčen kot vsak drug kapitalski dobiček. Nasprotno menijo pri NSi: ”Zaenkrat ne vidimo možnosti za obdavčitev, saj so kriptovalute še v razvoju in iskanju svoje vloge na trgu.” Pri Naprej Slovenija pa bi obdavčili vse v zvezi s kriptovalutami po najvišji davčni stopnji. Lista novinarja Bojana Požarja predlaga v točki 12 prepoved obdavčitve prometa s kriptovalutami.

Pri vprašanju, kako privabiti projekte Slovencev, ki so zbirali sredstva preko ICO, da sedež podjetja preselijo ali postavijo v Sloveniji, se praktično vsi strinjajo, da je potrebno v državi postaviti jasna pravila ”igre”, postaviti jasno zakonodajo, enostavne in razumljive postopke ter transparentno in konkurenčno okolje za projekte. Pri Listi Marjana Šarca in SDS predlagajo celo možnost ”davčnih počitnic”, ki dajejo dodatno stimulacijo podjetjem za prihod v Slovenijo in zaposlovanje slovenskega kadra.

Zadnje, kar nas je pritegnilo, pa so mnenja strank, ali imajo v načrtu v prihodnosti testirati tehnologijo v obliki pilotnega projekta. Lista Marjana Šarca ima v načrtu že sedaj nekaj konkretnih pilotnih projektov. Veliko ostalih strank vidi potencial tehnologije pri vpeljavi večje preglednosti v javnem sektorju na različnih nivojih. SDS, Pirati in stranka Za zdravo družbo vidijo velik potencial za nadgradnjo sistema za vodenje zemljiške knjige. Pirati ter Social demokrati si želijo preveriti možnost izpeljave elektronskih volitev preko tehnologije blockchain. Poslanska skupina Levica o pilotnem projektu ne razmišlja. SDS si želi postati prva stranka, ki bo omogočila donacije v kriptovalutah.

Upamo, da smo vam z zgornjim pregledom pomagali ali pa morda le malo zarisali, kako daleč kndidati razmišljajo glede kriptovalut. Nekatere stranke so nadvse odprte in podpirajo tehnologijo blockchain, spet druge pa bi zavrle razvoj Slovenije kot blockchainu prijazno destinacijo. Vsi člani skupnosti definitivno pričakujejo večjo jasnost na tem nereguliranem področju in predvolilne obljube lahko pomembno vplivajo na to, koga boste kot skupnost podprli in koga ne. Konec koncev odgovori dajejo določena izhodišča, ki lahko vplivajo na vaše prihodnje odločitve, kako se naprej udejstvovati znotraj sektorja.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine