Deset največjih denarnic drži 10% vseh ether kovancev

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Povzeto po članku: https://www.trustnodes.com/2018/06/04/ethereums-top-ten-addresses-hold-10-coins

Deset največjih denarnic ima skupaj kar 10.833.722 ethrov, kar skupaj znese 10,86% vseh kovancev v obtoku, ki jih je ta hip 99.865.752.
Trenutno je potrebno imeti več kot 1.538.422 ethrov, da se lahko okličeš za najbolj premožnega etherijana.
Prve tri največje denarnice trenutno hranijo skupaj 4.556.297 ethrov, kar predstavlja 4,56% vseh kovancev v obtoku. Vse tri denarnice vsebujejo približno isto število kovancev. V vsaki od treh se dogaja akumulacija premoženja že od samega začetka, saj zgodovina denarnice kaže le depozite sredstev in niti enega dviga. Slednje sporoča, da gre verjetno za hladno hrambo sredstev (angl. Cold wallet).

Slika: Največjih 12 Ethereum denarnic

Kot lahko vidimo na zgornji sliki, sta vsaj dva naslova verjetno v lasti borz, saj imata bogato zgodovino transakcij. Sedma največja denarnica je bila označena kot last borze, v tem primeru Krakna. Osma pa je očitno v lasti projekta EOS, ki je do nedavnega zbiral sredstva po ICO principu.
Na podlagi tega lahko sklepamo, da je večina največjih naslovov v lasti borz in seveda EOS ekipe. Verjetno je to tudi edini ICO projekt med top 10, ne pa edini med top 100. Isto velja tudi za borze in ostale primere, kot je DAO pametna pogodba.
Prav neverjetno je, da le – ta še vedno hrani 222.000 ETH (vrednih okoli 100 milijonov EUR) po skoraj dveh letih od Ethereum razcepa, s katerim so rešili zagato ukradenih ETH kovancev projekta Slockit DAO.
Skupaj 34.352.624 ethrov je v lasti 100 največjih denarnic, kar predstavlja 34,4% celotnega števila kovancev v obtoku. To je vsekakor precej manj kot pri konkurenčnem projektu EOS, ki je po enoletni ICO kampanji precej centraliziral kovance. 75% vseh EOS kovancev je razdeljenih med prvih 100 največjih naslovov, kar 50% vseh kovancev EOS v obtoku pa je v lasti 10 največjih denarnic.
V omrežju Ethereum je potrebno imeti v denarnici vsaj 11.000 ETH, vrednih približno 6 milijonov EUR, če želiš biti med 1000 največjimi lastniki tega kovanca, 5000 ETH te spravi med 2290 največjih, 2000 ETH pa v druščino top 5000.

Slika: Ethereum denarnice in rangi

Pomembno število v Ethereum omrežju je številka 1500 (etrov), saj omogoča zastavo kovancev (angl. Staking) pri bodočem hibridnem sistemu, imenovanem Casper, ki naj bi bil implementiran pozno poleti oziroma v začetku jeseni.
Zgornja številka omogoča vstop med 6000 največjih denarnic, ki pa verjetno ne bo nuja za nov način rudarjenja, saj se predvideva, da bo na voljo veliko različnih ”bazenov” (angl. Pool), ponujenih s strani borz in podobnih storitev.
Seznam največjih denarnic se zaključi pri številki 10.000, za katero je potrebno imeti v lasti vsaj 800 ethrov, trenutno vrednih malce manj kot pol milijona evrov. Če prevedemo v bolj razumljive številke, nas med 10.000 največjih pripelje ena povprečna hiša v Londonu.
Podatki nam sporočajo, da je Ethereum še vedno precej majhen. Z rastjo bo omrežje postalo vse bolj lastniško razpršeno.
Za primerjavo: tako po začetku delovanja Ethereuma dobri dve leti nazaj je 50 največjih denarnic imelo v lasti kar 40% vseh kovancev, danes je ta vrednost padla na 27%.

Večino le – teh je v lasti borz in ICO projektov ter EthDev naslova – predvidevamo Ethereum razvojne ekipe imenovane Ethereum Foundation, ki je trenutno 13 največja denarnica s 669.816 ethrov, vrednih preko 350 milijonov evrov in 0.67% celotnega obtoka kovancev.
Trenuten trend lastništva nad ether kovancem teži k s časom vse večji razpršenosti. Že sedaj pa lahko trdimo, da je omrežje doseglo precej večjo enakopravnost, kot pa klasični fiat valutni svet, kjer si vsega tri ljudje lastijo toliko denarja, kot ostale 3,6 milijarde prebivalstva.

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Pridruži se Cryptoworld.si na Twitterju in Facebooku.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine