[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Kriptovaluta Dash (poznana tudi, kot Darkcoin ali XCoin) je odprtokodna P2P (peer-to-peer) kriptovaluta katere namen je biti kar najbolj prijazna uporabniku za uporabo in kot najbolj transparentno plačilno sredstvo v kriptosvetu. Dash ponuja takojšnje transakcije (InstantSend), zasebne transakcije (PrivateSend) in samooskrbovanje (self-funding) valute, kar omogoča samo trgovanje s kriptovaluto. Prav tako, kot sorodne kriptovalute je tudi Dash decentralizirana.

Začetki DASH kovanca

Sprva je bila kriptovaluta Dash imenovana XCoin (XCO). Svet kriptovalut je ugledala 18. Januarja 2014. 28. Februarja se je ime spremenilo v Darkcoin. Nazadnje se je 25. Marca 2015 valuta preimenovala v Dash. To je kratko ime za digitalen denar (digital cash).
Prve dva dni po izidu kovanca so rudarji narudarili 1,9 milijona kovancev, kar je okoli 10% vseh Dash kovancev. Ustvaritelj kriptokovanca je bil Evan Duffield. Povod za ustvaritev nove kriptovalute je bil takratni »fork« Litecoina. Večina prirudarjenih kovancev je bila takoj distribuirana borzam po nizkih vrednostih.
Dash ekipa, ki je razvila kovanec se je povečala od leta 2014 na 30 redno zaposlenih in 20 »part-time« zaposlenih. Statistika vira CoinMarketCap pokaže, da se je kovanec Dash krepko zasidral v dnevno kupo/prodajno menjavo kovanca in sicer Junija 2017 je bilo dnevno »trejdanih« približno za 100 milijonov dolarjev Dash kovancev. Celotni »market cap« kriptokovanca je tako presegel 1,4 milijarde dolarjev. Tako je Dash postal eden od najbolj popularnih alt kovancev.

[wp_ad_camp_1]

Masternodes

Dash poganja »two-tier« omrežje. Prvi »tier« je osredotočen na rudarje, ki z rudarjenjem ustvarjajo nove podatkovne bloke, drugi »tier« pa vsebuje tako imenovani »masternodes«, ki tvori privatno pošiljanje(PrivateSend), takojšnje pošiljanje (InstantSend) in samooskrbovalne funkcije kovanca (na primer: zaščita kriptokovanca pred »hackerskimi« vdori). Na primer Bitcoin uporablja samo »single-tier« omrežje, kjer potrebuje samo rudarje za delovanje sistema Bitcoin.

Zasebno pošiljanje (PrivateSend)

Bazira na CoinJoin z mnogimi modifikacijami. Maksimalna transakcija poslana preko PrivateSend opcije je 1000 DASH kovancev. Za razliko od transparentnega InstantSend, se pri zasebni transakciji uporablja posebno omrežje DSTX, ki omogoča dodatno zasebnost pri uporabnikih in njihovih transakcijah.

Takojšnje pošiljanje (InstantSend)

Kot ste že izvedeli ima kriptokovanec Dash dve vrsti pošiljanja/transakcij kovanca. To sta PrivateSend in InstantSend. Takojšnje pošiljanje kovanca Dash ponuja takojšnje javno vidno pošiljanje kovanca. Transakcijo overi masternodes funkcija. Sumljive transakcije se v trenutku zavrnejo, saj želi InstantSend biti totalno transparentna opcija pošiljanja kriptovalut. InstantSend tudi rešuje problem »double spend« saj v trenutku overi plačilo/transakcijo kovanca.

[/fusion_text][fusion_youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=S0oNO3mbBE8″ alignment=”center” width=”700″ height=”400″ autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” /][fusion_text]

Za več informacij obiščite uradno spletno stran: DASH

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine