Današnja cena Ethra se giba v vrednostih okoli 200 evrov. Vlagatelj, ki je kupil to kriptovaluto na vrhuncu, ima sedaj le še sedmino vrednosti svojega naloženega denarja. Najhujši udarec so doživeli tisti, ki so v času najhujše manije najemali kredite za vlaganje v kriptosredstva. Veliki padec vrednosti kriptovalut v letu 2018 je novo opozorilo na (najbolj) pomembno pravilo vlaganja: Nikoli ne vlagaj denarja, ki si ga ne moreš privoščiti izgubiti!
Ali ogromni padci cen kriptovalut pomeni tudi konec inovativnemu načinu zbiranja zagonskega denarja? Pa poglejmo nekaj podatkov.

V zadnjem času lahko praktično po vseh skupinah, skupnostih in v Twitter sferi beremo o »kataklizmičnem« koncu ICO poslovnega modela zbiranja sredstev in da so vsi ICO projekti prevare. Različne analize so v zadnjem času pregledale nekatere parametre teh projektov. Izkazalo se je, da kar nekaj projektov ne obstaja več, ali pa so se izkazali za prevaro. Vse projekte, ki ne delujejo več, lahko najdete na tem seznamu. Do konca junija so na portalu EthereumWorldNews našteli kar 1000 ICO projektov, ki ne delujejo več.

Številu propadajočih ICO projektov sledi tudi velikanski padec cene ethra, ki je neprimerno večji napram glavni kriptovaluti bitcoin. Kar nekaj indicev kaže, da naj bi padec cene povzročili delujoči projekti. Od meseca julija do oktobra so projekti prodali že toliko sredstev, kolikor so jih zbrali (v dolarjih), kaže analiza BitMex-a.

Ocenjuje se, da imajo projekti na svojih denarnicah še manj kot 40% ethrov, ki so jih zbrali v kampanjah javnega zbiranja sredstev. Samo v juliju so projekti likvidirali za 100.000 ethrov, v avgustu so se likvidacije povečale na 125.000. V septembru pa je bila količina likvidiranih sredstev v samo enem tednu kar 160.000.

To verjetno pomeni, da se bodo razprodaje kmalu končale. Nekateri projekti morajo že sedaj živeti le od prihodkov, ki jih ustvarjajo, oziroma lastnih žetonov, ki so jih zadržali kot ekipni delež. Dober primer teh aktivnosti je projekt Edgeless, ki je bil žrtev hekerskih napadov, pa mu vseeno uspe financirati razvoj.
Vendar ali lahko trdimo, da trenutne razmere na trgu res zabijajo zadnji žebelj v krsto ICO projektom? Vse kaže na to, da ne! V drugem četrtletju so zagonska podjetja zbrala preko 8 milijard dolarjev denarja. Statistika uporabnika DYORangutang kaže dejansko stanje: količina zbranih sredstev je še vedno večja kot leta 2017, so pa razmere na trgu kriptovalut v tretjem četrtletju upočasnile nove projekte. To je tudi logično, saj ICO kampanje niso neodvisne od trga.

Ne moramo pa trditi, da je padec cen »ubil« ICO-je. Ker se je v preteklosti pojavilo kar nekaj slabih praks, lahko sedaj v živo gledamo evolucijo, ki poteka. Javne prodaje žetonov zamenjajo privatne kampanje, v katere vlagajo poučeni vlagatelji.

Poleg projektov pa ceno ethra »napadajo« tudi tako imenovani shorterji (tisti, ki stavijo na padec cene op.p.) različnih hedge skladov, ki stavijo na padec cene kriptovalute.

Pridruži se Cryptoworld.si || Twitter || Facebook.