BLOCKCHAIN V ZDRAVSTVU

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Tehnologija veriženja podatkovnih blokov, ki je bolj znana pod angleškim imenom »blockchain«, ima potencial za ustvarjanje korenitih sprememb v zdravstvu, kjer je pacient na prvem mestu. Ta tehnologija zvišuje varnost in interoperabilnost zdravstvenih podatkov ter postavlja nov model za izmenjavo zdravstvenih informacij z ustvarjanjem elektronskih medicinskih kartotek, ki so bolj učinkovite in medsebojno posredovane. Čeprav podatkovni bloki niso rešitev za vse, nova področja v razvoju kažejo potencial za eksperimentiranje, investicije in testiranje koncepta te nove tehnologije.Tehnologija veriženja podatkovnih blokov, ki je bolj znana pod angleškim imenom »blockchain«, ima potencial za ustvarjanje korenitih sprememb v zdravstvu, kjer je pacient na prvem mestu. Ta tehnologija zvišuje varnost in interoperabilnost zdravstvenih podatkov ter postavlja nov model za izmenjavo zdravstvenih informacij z ustvarjanjem elektronskih medicinskih kartotek, ki so bolj učinkovite in medsebojno posredovane. Čeprav podatkovni bloki niso rešitev za vse, nova področja v razvoju kažejo potencial za eksperimentiranje, investicije in testiranje koncepta te nove tehnologije.

»Blockchain« je stalno rastoč seznam zapisov, ki jih imenujemo bloki, ki so povezani in zaščiteni s pomočjo kriptografije. V samem jedru so podatkovni bloki mrežno povezan sistem zapisov o predhodnih blokih informacij in podatkov o transkacijah teh blokov. Bolj podrobno pa gre za nespremenljiv zapis, ki je izmenjan kot transakcija preko mrežnih peer-to-peer (P2P) povezav. Zgrajen je iz povezanih podatkovnih blokov in shranjen v digitalni knjižici. Tehnologija bazira na kriptografskih metodah, ki omogočajo, da vsak udeleženec v procesu izmenjave blokov lahko te shrani, izmenja ali vidi informacije o njih, brez potrebe po zaupanju drugih udeležencev. Pri tehnologiji ni centraliziranega sistema, namesto tega so transakcije shranjene in razposlane čez omrežje vsem udeležencem. Ko se zgodi neka transakcija, so o njej obveščeni vsi udeleženci in zahtevana je njihova potrditev, preden se informacija o transakciji doda v bloke. To odstranjuje potrebo po medsebojnem zaupanju udeležencev v omrežju, medtem ko se beleži nespremenljiva revizijska sled vseh interakcij. Dovoljeno je zgolj posodabljanje prihodnjih zapisov, kar omogoči, da je sistem (sorazmerno) varen in zato zanesljiv. To prav tako pomeni, da lahko celotna veriga deluje kot varna knjiga, ki beleži transakcije in ne zahteva uporabe različnih poti pridobivanja informacij.Nedavno smo lahko spoznali zanimivo dogajanje v podjetniškem Wellness kampu. Zdravstveno osebje, ki je spremljalo življenjske znake udeležencev, je namreč naredilo ključne napake pri beleženju svojih opažanj. Dober primer je bila višina enega od udeležencev, ki je bila zabeležena kot 147 centimetrov, namesto 157.

 

Tako so udeleženca v svojem zapisu zabeležili kot predebelega. Podobno se je zgodilo tudi pri drugem udeležencu, pri katerem so napačno zabeležili podatke krvnega pritiska. Kljub temu, da je osebje obe napaki odpravilo, nam je ostalo vprašanje, koliko je podobnih napak, ki se v zdravstvenem sistemu zgodijo vsak dan in kakšne so lahko njihove posledice. Poleg preprečevanja takšnih napak, bi lahko sistem podatkovnih blokov omogočil dolgotrajno ohranjanje medicinskih podatkov in bi lahko zdravstvenemu osebju, ki te podatke zbirajo, dalo tudi smernice za naprej.

Izkušnje iz drugih držav so podobne. Zdravstvene organizacije s sedežem v ZDA so v zadnjih petih letih porabile približno $ 93 milijard samo za stroške izmenjave podatkov.

Ste presenečeni?

Potrebno je zavedanje, da so lahko medicinske zbirke podatkov zelo kompleksne – delno zaradi nelinearne narave diagnoze in zdravljenja, pa tudi zaradi različnih zdravstvenih standardov v različnih regijah sveta. Prav tako lahko dostopnost in izmenjavo medicinskih podatkov omejijo zakoni o varovanju zasebnih podatkov in drugi sorodni zakoni. In sicer toliko, da se lahko v mnogih državah vključno zgodi, da bolnik nima popolnega dostopa do lastne medicinske kartoteke! Glede na to, da pričakujemo, da bo naslednji premik v zdravstvu predstavljal prav prevzem digitalnih tehnologij – bodisi za izboljšanje stanja bolnika, bodisi za izboljšanje učinkovitosti opravil v zdravstvu – je pomembno, da trenutne izzive usmerimo k izmenjavi in dostopnosti podatkov, da ne bi postali ovira za napredek. V tem kontekstu so lahko podatkovni bloki glavni rešitelj te panoge.

Obstaja 26 različnih medicinskih sistemov beleženja, ki se uporabljajo v mestu Boston (ZDA), pri čemer ima vsak sistem svoj jezik za predstavitev in deljenje podatkov. Ključna informacija je torej  razpršena med več objekti in je včasih, ko bi jo najbolj potrebovali, nedostopna – to je situacija, ki ima pomembno vlogo v ZDA prav vsak dan, to pa pomeni velike stroške, včasih pa celo življenje bolnika. Prav tako se, kot pravi John Halamaka, glavnik informacijski urednik v medicinskem centru Beth Israel Deaconess v Bostonu, zdi, da je težava rešljiva s po meri prilagojenimi podatkovni bloki.Predstavljajte si, da se bolnik, ko ga zdravnik pregleda ali mu predpiše novo zdravila, strinja, da se njegov obisk zabeleži v sistemu podatkovnih blokov – t.j. decentralizirani digitalni knjigi, ki je podobna tisti, na osnovi katere je nastal Bitcoin. Namesto vplačil bi ti podatkovni bloki zapisovali pomembne zdravstvene podatke v virtualni kriptografski podatkovni bazi, ki bi jo ohranjala mreža računalnikov, ki so dostopni vsakomur, ki zažene programsko opremo (software). Vsak kazalec, ki bi ga zdravnik vnesel v podatkovne bloke, bi postal del bolnikovega zapisa, ne glede na to kateri elektronski sistem bi zdravnik uporabil – torej bi ga lahko uporabili vsi zdravstveni delavci ne da bi prišlo do težav s kompatibilnostjo programov.

[wp_ad_camp_1]

Verjamemo, da lahko prav zdravstveni delavci od prevzema tehnologij podatkovnih blokov pridobijo največ. Za začetek,»Blockchain« omogoča vgradnjo vseh oblik podatkov. To pomeni, da lahko vključuje ne le recepte zdravil, ki jih je predpisal zdravnik in zapise zdravljenja, pač pa tudi informacije o prehrani, vadbi in zapise domačih merjenj (npr. krvnega pritiska pri pacientih z arterijsko hipertenzijo), ki jih vnesejo bolniki. Prisotnost takšnih vzdolžnih podatkov o bolniku v času zdravstvenemu osebju omogoči boljšo interpretacijo bolezenskih simptomov in predpis učinkovitega zdravljenja, ki je prilagojen bolniku. Trenutno se zdravniki pri predpisovanju zdravil zanašajo na podatke zdravljenj različnih bolnikov. Verjetnost uspešnosti takšnih zdravil je 50 %. V mnogih primerih zdravniki pri spremembah zdravila čakajo na odziv bolnika. Z dostopnostjo vzdolžnih podatkov bolnika bi zdravniki vnaprej vedeli, katero zdravljenje je bolj primerno za bolnika glede na njegovo zdravstveno anamnezo. Če bi se izvajal v večjem obsegu, bi lahko podatkovni bloki znatno znižali stroške zdravstvene nege v svetu. Poleg tega lahko večkratnim udeležencem omogoči selektiven dostop do podatkov bolnika, kar prepreči ogroženost teh podatkov. Raziskovalno poročilo IBM izpostavlja naslednja področja zdravstvene nege, ki imajo lahko od podatkovnih blokov koristi: zapise kliničnih raziskav, zdravstvene zapise bolnikov, skladnost s predpisi, integracijo podatkov medicinskih naprav, zapise zdravljenj, zaračunavanje in terjatve, upravljanje premoženja (za bolnišnično premoženje, npr. postelje, oprema) in upravljanje pogodb (za bolnišnice).

Trenutno v zdravstvu teče nekaj pilotnih projektov tehnologij podatkovnih blokov. Ena najnaprednejših držav na področju implementacije tehnologij podatkovnih blokov je Estonija, ki že uporablja podatkovne bloke za zagotavljanje lokalnih in vladnih storitev. Načrtujejo pa tudi, da bi preko podatkovnih blokov vsem svojim državljanom omogočili dostop do medicinskih podatkov. Leta 2016 je Estonija digitalizirala vse svoje zdravstvene zapise in to je eden ključnih prvih korakov v smeri uspešne  implementacije podatkovnih blokov v prihodnosti. Trenutno imajo že vsi državljani Estonije posebno kartico z unikatno identifikacijsko številko, ki je podobna Aadhar kartici v Indiji. Zanimivo bo spremljati rezultate, ko bodo v tehnologijo podatkovnih blokov vključeni vsi zdravstveni zapisi v Estoniji.Tehnologi in zdravstveni delavci po svetu vidijo blockchain tehnologijo kot način za varno izmenjavo medicinskih podatkov, zaščito občutljivih podatkov pred hekerji in tehnologijo, ki bolnikom omogoča večji nadzor nad njihovimi podatki. Toda preden bo revolucija v širši industriji ravnanja z medicinskimi podatki možna, je potrebna izgradnja nove tehnične infrastrukture – po meri narejenih »zdravstvenih podatkovnih blokov«.

Emily Vaughn, vodja računovodstva v podjetju Gem, t.j. startup, ki podjetjem pomaga pri sprejemanju tehnologije podatkovnih blokov, pravi, da je prevzem tehnologij šele v povojih in da obstaja več specifičnih pravil, ki jih skušajo vnesti v protokole, da bi bili ti, kar se da primerni za delo v zdravstvu.

 

Sistem mora pri tem spodbujati izmenjavo kompleksnih zdravstvenih informacij med bolniki in izvajalci, npr. izmenjavo podatkov med izvajalci zdravstvenih storitev in izmenjavo med izvajalci ter plačniki storitev – vse seveda ob zagotavljanju varstva pred neželenimi napadi kraje podatkov in v okviru priporočil varstva osebnih podatkov.Najboljši način za zagotavljanje omenjenega še zdaleč ni jasen. So pa Halamaka in njegovi sodelavci v MIT Media Lab razvili prototip sistema imenovanega MedRec, ki uporablja zasebni podatkovni blok osnovan na Ethereum-u. Sistem avtomatično zagotavlja sledenje o tem, kdo ima dovoljenje za vpogled in spreminjanje zapisov zdravil, ki jih bolnik prejema. MedRec prav tako rešuje ključno težavo rudarjenja. Pri Bitcoinih in drugih kriptovalutah so lahko ljudje uporabljali računalniki za izvajanje kalkulacij, ki ovrednoti podatke blockchain-a, kar je ključen dejavnik za ohranjanje delovanja sistema. V zameno so bile te osebe nagrajene z valuto.

MedRec spodbuja rudarjenje – običajno ga izvajajo zdravstveni raziskovalci in zaposleni v zdravstvu – saj ga sočasno nagrajujejo z dostopom do združenih, anonimnih podatkov bolnikov, ki se lahko uporabljajo v epidemoloških raziskavah (če se bolnik strinja seveda).

Rudarjenje na takšen način za računalnike izjemno zahtevno – računalnik porabi veliko energije in opravi veliko dela. Ta proces zato po mnenju Andrew-a Lippmana, direktorja MediaLab, v zdravstvu ne bi smel biti potreben. Lippman tako pravi, da bodo v posodobljenih verzijah MedRec skušali nadomestiti Bitcoin-u podobno rudarjenje. Blockchain bi v zdravstvu tako lahko slonel na razširjenih računalniških virih dostopnih v določenih bolnišnicah, ki bi omogočili izmenjavo podatkov. Ministrstvo za zdravstvo ZDA (natančneje Državni koordinator za zdravstvene IT tehnologije) je že izdalo načrt uvajanja interoperabilnosti tehnologij podatkovnih blokov za celotno državo.

Ta definira kritične ukrepe in tehnične komponente potrebne za zagotavljanje interoperabilnosti:

  1. Vseprisotno zaščiteno mrežno IT infrastrukturo.
  2. Preverjeno identiteto in preverjanje pristnosti vseh udeležencev.
  3. Konsistentno preverjanje pristnosti (in nekatere ostale zahteve) za dostop do vseh elektronskih medicinskih informacij.

Vendar pa trenutne tehnologije v popolnosti ne naslavljajo teh zahtev, saj se pojavijo omejitve povezane z zaščito podatkov in interoperabilnostjo sistemov. Tehnologija podatkovnih blokov predstavlja veliko priložnosti za zdravstvo, ni pa tehnologija še popolno razvita za današnjo uporabo in kot taka ne more biti takoj implementirana. Potrebno je  doseči še mnogo tehničnih, kot tudi organizacijskih, ekonomskih in socioloških izzivov, preden se ta tehnologija prične uporabljati v zdravstvenem sektorju širom sveta.

 

Tehnologija ponuja edinstvene priložnosti za zmanjšanje kompleksnosti izmenjave podatkov, povečanje stopnje varnosti in še mnogo več. Ministrstvo za zdravstvo ZDA podpira razvoj te tehnologije za zdravstvene namene, saj želijo prepoznati na katerih področjih bi tehnologija lahko bila koristna. Za bodoči razvoj in apliciranje tehnologije bi ministrstvo prav tako lahko pretehtalo možnost, da se v bližnji prihodnosti vzpostavi nekakšno ogrodje podatkovnih blokov, ki bo dajalo koordinacijo in podporo za prve uporabnike, na podlagi tega pa se lahko ustvari konzorcij, kjer uporabniki razpravljajo o tej tehnologiji, kar bo pospešilo njen razvoj v pravo smer.

Tehnologija podatkovnih blokov je že pritegnila pozornost mnogih vlagateljev v zdravstvenem sektorju. Vlaganja v to tehnologijo imajo potencial povezovanja različnih razdrobljenih sistemov, kar omogoča pridobivanje globljega vpogleda v samo zdravstveno dejavnost. Dolgoročno, bi lahko podatkovni bloki pomenili omrežje, ki bi vključevalo medicinske podatke iz cele države, kar bi imelo na dolgi rok potencial za izboljšanje učinkovitosti v zdravstvu in omogočanje boljšega zdravstva za prihodnje generacije.

Diskusija o integraciji blockchaina v zdravstvu pri nas dobrodošla na našem Facebooku ali Twitterju.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine