Bitcoin praznuje svoje prvo desetletje

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

31.10. je en izmed najpomembnejših datumov v svetu kriptovalut. Na ta dan leta 2008 je luč sveta uzrl prvi zapis o elektronskem denarju, ki temelji na medsebojnem izmenjavanju denarne vrednosti brez posrednikov t.i. Peer-to-Peer (P2P). Datum označuje začetek nekega novega obdobja, upora proti obstoječi (nepravični) ureditvi sveta.

Današnji dan je eden izmed treh velikih prelomnic prve in najpomembnejše kriptovalute bitcoin:

Od skromnih začetkov je Bitcoin omrežje naredilo ogromne korake. Od leta 2009 se je nagrada za rudarjenje že dvakrat prepolovila, omrežje pa je postalo vse bolj varno in vzdržno. Do danes še ni bil zabeležen uspešen vdor v verigo, kar potrjuje varnost decentraliziranih omrežij.
V letu 2017 in 2018 je prišlo do zelo pomembnih nadgradenj omrežja, ki bodo zagotavljale še večjo stopnjo varnosti in pretočnosti transakcij. Od lanskega leta so provizije za transakcije padle na znosno raven. Le – te so zopet pomembno nižje, kot če uporabimo navadne metode mednarodnih transakcij preko bank.
Kljub temu, da je »navdušenje« o Bitcoinu v medijih presahnilo, pravzaprav prav leto 2018 na krilih posodobitev prinaša veliko več novosti , kot smo jih bili vajeni v prejšnjih letih, znanih pod imeni »Segwit« in »Lightning Network«. Slednji bosta omogočili nadaljnje nižanje stroškov provizij in instantna plačila.

[/fusion_text][fusion_youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=MqbcEpU8NB4″ alignment=”center” width=”700″ height=”400″ autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Kar pa je najpomembnejše, pomena Bitcoin-a se zaveda vse več ljudi po svetu. V igro vstopajo vse pomembnejši igralci, več evropskih in tretjih držav se trudi oblikovati pametno regulacijo, bitcoin pa se kot plačilno sredstvo uporablja vse bolj in bolj (oglejte si zemljevid prodajaln v Sloveniji). Kriptovaluti je uspelo preživeta nekatere obtožbe in medijske napade. Tudi investitorji so postali vse bolj previdni pri svojih odločitvah, saj so se na podlagi preteklih napak kar nekaj naučili.

Začetnik kriptovalut, Satoshi Nakamoto, nas je zapustil 13. decembra 2010, vendar omrežje živi naprej. To pomeni, da je omrežje dovolj decentralizirano, da ni odvisno le od ene osebe. Zato je valuta uspela prehoditi tako zelo pomembno pot in se uvrstiti v naš vsakdan. Projekt je uspel!
Zgodba se danes nadaljuje in izgleda, da je šele dobila pravi zagon.

Na slavnem forumu Bitcointalk se je leta 2009 začela oblikovati majhna skupina entuziastov, danes pa je po svetu že ogromna skupnost, ki na takšen ali drugačen način podpira razvoj decentralizacije finančnega sistema in se bori za finančno svobodo celotnega sveta.

Trenutno je v obtoku skoraj 17,4 milijona Bitcoinov, nekje do leta 2140 pa naj bi bil proces kovanja novih kovancev zaključen. Takrat bo v obtoku končno število, natanko 21 milijonov bitcoinov. Seveda s tem zgodba ne bo zaključena. Predvideva se, da bo takrat omrežje dovolj samostojno, da bo lahko financiralo samo sebe.
Prihodnost kriptovalut bo definitivno zelo zanimivo. Vse kaže, da bi lahko v naslednjih letih in desetletjih prišlo do pomembnih sprememb v dojemanju finančnega sveta in svobode. Katera valuta bo takrat vodilna danes ne ve nihče. Vseeno pa lahko z gotovostjo trdimo, daje Bitcoin v svojem desetletju obstoja pustil za seboj pomemben pečat, ki bo vplival na celoten svet.

Vse najboljše Bitcoin. Pa na mnogo let!

[/fusion_text][fusion_youtube id=”https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=LrLzaeQpCRc” alignment=”center” width=”700″ height=”400″ autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Pridruži se Cryptoworld.si || Twitter || Facebook.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine