Bitcoin ima večjo vrednost kot zlato pravi legendarni Steve Wozniak

Skorajda vsi vemo kdo je Steve Wozniak (Woz). Za tiste, ki tega ne veste, Steve je soustanovitelj računalniškega giganta Apple. Seveda mnenje tehnološkega mogotca nekaj šteje v današnjem naglem razvoju tehnologije. Pravi, da je Bitcoin mnogo boljši od zlata ali papirnatega denarja, kot ga poznamo danes (še posebej USD).

22. oktobra je podal kar nekaj zanimivih izjav o kriptovalutah in blockchain tehnologiji. Meni, da so kriptovalute bolj »stabilne«, saj jih ne moremo duplicirati tako, kot lahko papirnati denar, saj so dobro zaščitene z enkripcijo. Le tako je Bitcoinov samo 21 milijonov. Prav ste prebrali BTC-jev je samo 21 milijonov in, ko »rudarji« dešifrirajo (odkrijejo) vseh 21M bo sledilo samo še trgovanje…nič več novih bitcoinov. Seveda enako ne moremo govoriti o tisku denarja, ki ga očitno ni samo določeno število ampak vlade dirigirajo koliko, kako in kdaj.

Ravno zaradi te problematike je Bitcoin tako univerzalen in dobro sprejet po vsem svetu, saj je decentraliziran. Prav tako, kot papirnatega denarja ni končno »omejeno« število tudi zlata ni omejeno, kajti vsakodnevno se po svetu odkrivajo nova rodovitna mesta z zlatom. Za Bitcoinom stoji zgolj matematika, tehnologija blockchain, ki je nihče ne more spreminjati.

Zanimivo je dejstvo, da je Wozniak imetje Bitcoina primerjal z imetjem nepremičnine. Trenutno imate v lasti hišo. Vaša hiša ima danes na nepremičninskem trgu določeno vrednost. Čez 40 let bo to še vedno hiša in še vedno bo nepremičnina imela določeno vrednost (višjo ali nižjo).

Vse zahvale gredo logični matematiki!

Steve je občudoval Bitcoin že od prvega dne, ko je »ata« kriptovalut ugledal luč sveta. Sprva je mislil, da je to samo digitalna valuta in pravi, da je potreboval nekaj časa, da je razumel bistvo blockchain tehnologije v ozadju.

Ko je bil pripravljen investirati v Bitcoin ga je skorajda odvrnil način težkega postopka nakupa Bitcoina (takrat to še ni bilo tako enostavno). Takoj po nakupu se je vrednost BTC skoraj razpolovila in te številke Wozniaku niso pomenile veliko. Pravi, da niti ne spremlja cene Bitcoina prav tako, kot nikoli ni spremljal cene Applovih delnic. Pravi, da je preprost matematik in ga je najbolj navdušila tehnologija blockchain.

[wp_ad_camp_1]

Neskončne priložnosti za Blockchain tehnologijo
Steve Wozniak se je med intervjujem dotaknil tudi blockchaina. Najbolj se mu je v spomin vtisnilo dejstvo, da je vse transparentno in varno. Vzemimo za primer zlato.

Kako točno vedeti od kod prihaja na novo kupljena zlata verižica?
Ne morate.

Podjetje, ki dela zlate verižice kupuje zlato iz različnih držav nato vse skupaj pretopi. (kvalitetnejše in manj kvalitetnejše zlato) Prodajalna jamči, da je zlato iz super kraja, kjer imajo samo najboljše zlato in vi jim verjamete, saj niti ne morete izvedeti točno iz kje je …
Prav to je čar blockchain tehnologije. Vse je transparentno. Za vsako transakcijo in vsako menjavo v druge kripto ali denarne valute je beležen podatek, ki ga vidite in ga ni moč ponarediti oz. izbrisati.

Wozniak se je malo navezal tudi na mnoge aplikacije in platforme, ki jih je čedalje več. Ta podjetja podpirajo zbiranje sredstev s kriptovalutami. Čisto nov način na katerega se investitorji šele privajajo in sprejemajo. Seveda bo za uspeh potreben čas in čim večja informiranost ter svetovna adaptiranost.

Lahko bi dejali, da prihaja internet 4.0

 

Priporočene vsebine