Ameriški SEC sporoča: kriptovaluta ether ni vrednostni papir

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Ameriška Komisija za vrednostne papirje in borze (SEC) se je končno opredelila glede statusa kritpovalute ether, na kar je celotna skupnost nestrpno čakala.
V današnji objavi na portalu Yahoo Finance je direktor korporativnih finance komisije SEC g. William Hinman sporočil, da pri organizaciji ne nameravajo ethra in bitcoina klasificirat kot vrednostni papir (angl. Security).

Politika komisije se sklada z mnenjem predsedujočega g. Jay Claytona, ki je pred kratkim javnosti oznanil, da kriptovalute niso vrednosti papir in da SEC ne namerava spremeniti definicije »vrednostnega papirja« samo zato, da bi vanjo vključili tudi bitcoin. Hkrati je opozoril, da digitalni žetoni vseeno spadajo v to kategorijo. Hinmanovo sporočilo nakazuje jasno pozicijo SEC-a: ime ni pomembno, ključni faktorji pri odločevanju o statusu so, na kakšen način se prodaja, kaj se ob tem obljublja ter kako se kriptovaluta uporablja.

Vir slike: http://howmining.info/sec-director-of-corporate-finance-ether-is-not-a-security/

Opozoril je tudi, da SEC ne bo spreminjal pravil kriptovalut in digitalnih sredstev (angl. digital asset), jih bo pa uporabljal za le – te. Pred tem se je na bitcoin in ether gledalo kot na vrednostni papir (delež podjetja), kar bi zahtevalo registracijo pri SEC. Na koncu je bil sprejet konsenz, da se obe valuti vedeta kot surovina (angl. Commodity), podobno kot v primeru zlata ali nafte.

»Ali se lahko digitalno sredstvo, ki je bilo na začetku predstavljeno kot vrednostni papir, na koncu prodaja drugače?« je vprašal. »Kaj pa v primeru, ko podjetje več ne obstaja? V teh primerih sklepam, da je odgovor da.«
Himnam je izpostavil, da »je vsebina bolj pomembna od predstavljene oblike« za SEC. Ekonomska realnost je precej bolj pomembna kot sama oznaka (valute, digitalnega sredstva).

Če je omrežje kriptovalute dovolj decentralizirano in kupci več nimajo realnih pričakovanj o možnosti upravljanja s strani tretje strani, potem kovanec ni vrednostni papir, je dodal.
Po drugi strani pa označitev neke investicijske priložnosti kot »kovanec« ali »žeton« ni dovolj, da se izognemo regulaciji vrednostnih papirjev.

Predstavniki Komisije za surovine in terminsko trgovanje (CFTC) so dolgo časa spodbujali SEC, da pojasni svoje mnenje glede ethra. Obe komisiji sta preiskovali načine prve izdaje različnih valut. Prav CFTC je konec lanskega leta omogočil terminsko trgovanje z bitcoinom na treh borzah.
Če bi se SEC odločil drugače in označil tako bitcoin kot ether kot vrednostni papir, bi temu z veliko verjetnostjo sledila razprodaja, podkrepljena z dodatno regulatorno negotovostjo glede bodočega delovanja borz, lastništva in trga kriptovalut.

Povzeto po Yahoo Finance: https://finance.yahoo.com/news/sec-announces-ether-not-security-162658147.html

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Pridruži se Cryptoworld.si na Twitterju in Facebooku.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine