Ali je prišlo do preobrata na trgu kriptovalut?

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Od konca januarja letošnjega leta je trg kriptovalut in kriptožetonov doživel ogromen popravek. Nekateri altkovanci (angl. altcoins) so od vrha oddaljeni tudi do 90%. Vlagateljem, ki so vlagali v bitcoin, ko je ta dosegel vrednost 15.000 EUR in več, so se morali soočiti s ogromnim padcem svojega portfelja. V določenem momentu je bil vložen denar lahko vreden tudi manj kot tretjino. Ali smo prišli končno do preobrata?

Ta teden je prišlo do (začasnega) odboja vrednosti, saj je vodilna kriptovaluta presegla 6.000 EUR. Tedenska rast je bila približno 15%. Glede na podatke vodilne spletne strani za opazovanje cene kriptovalut Coinmarketcap, je vrednost bitcoina trenutno pri 6.400 EUR.

Bitcoin ni bil edina zvezda prejšnjega tedna. Ena izmed največjih kriptoborz Coinbase je objavila, da raziskuje možnost uvrstitve novih kovancev med svoje trgovalne pare. Na svojem blogu so objavili naslednje možne kovance, ki bi bili v kratkem lahko na voljo na tej ameriški borzi: Cardano, Basic Attention Token, Stellar Lumens, Zcash, and 0x. Ravno Stellar je bil zvezda ob boku bitcoina, saj se kaže vse več indicov, da bi lahko presegel svojega velikega brata Ripple. V zadnjih devetih dneh je ta kriptovaluta za hitra plačila zrasla za približno 40%.

Vprašanje, ki se poraja je, ali je prišlo do pravega preobrata, ali medved še vedno lomasti po trgu?

Kar nekaj vodilnih predstavnikov industrije trdi, da smo dosegli dno in stopamo po poti nove rasti. Prvi in verjetno glavni razlog za prihod nove rasti je možnost registracije prvega bitcoin ETF sklada v ZDA, za kar so si v preteklosti prizadevali že mnogi. Pozitivna odločitev glede registracije ETF sklada bi dala dostop do trga kriptovalut ogromni količini institucionarnega denarja, kar bi zvišalo likvidnost in verjetno pognalo novo divjo rast. Več o ETF skladih si lahko preberetu tukaj.

Barry Silbert, ki je na takšen ali drugačen način vpleten v tehnologijo blockchain že kar nekaj let, trdi, da je na trgu kriptovalut prišlo do odboja. Meni, da je medved izgubil energijo in se počasi umika biku. Kljub negativnim mnenjem vodilnih FEDovcev, se cena bitcoina ni premaknila, kar je po Barryjevem mnenju bikovski znak.

V eni izmed največjih bank na svetu, Goldman Sacks, bo kmalu prišlo do zamenjave izvršnega direktorja. Trenutni izvršni direktor Lloyd Blankfein je banki vladal zadnjih 12 let, sedaj pa se umika novi sili Davidu Solomonu. V preteklosti je David že izrazil svoje pozitivno mnenje o kriptovalutah in tehnologiji blockchain, kar je trg prepoznal kot pozitiven znak in nagradil potezo z rastjo.

Kar nekaj Wallstreetovcev je že utemeljilo svoje pozitivno mnenje napram kriptovalutam, kar je dodatno olje na ogenj preporodu trga. Mike Novogratz meni, da bo v naslednjih petih do šestih letih prišlo do masovnega prevzema kriptovalut in svetovne uporabnosti. Trenutna tehnologija je še v povojih, uporabniku prijazne aplikacije pa se že kažejo kot zelo pomemben gradnik prihodnjega pohoda novih produktov.

Po poročanju Bloomberga naj bi CFA Institute, ki skrbi za izobraževanje finančnikov, dodal v svoj učni načrt teme o kriptovalutah. To pomeni, da bodo finančniki po svetu sedaj pridobili nova znanja o prej dokaj neznanem svetu investiranja. Nova priložnost za investitorje lahko še bolj vzpodbudi rast.

Letošnje leto zaznamuje tudi veliko novosti, ki jih prej svet kriptovalut ni videl. Na primer, v juliju smo dobili investicijsko poročilo za kripto trg, kar naj bi bilo prvo tovrstno poročilo. V poročilu so raziskovalci ugotovili, da naj bi bil kar 56% vseh investiranih sredstev v letošnjem letu institucionarnega porekla. Gre za ogromno količino denarja, ki ga v prejšnjih letih ni bilo zaznano. Prejšnje rasti cen so poganjali predvsem mali (angl. retail) investitorji z manjšo količino denarja. Leto 2018 pa je očitno leto prihoda “Velikih fantov” (angl. Big boys).

Vseeno se mora vsak posameznik zavedati tveganj, ki nastopijo pri investiranju. Rast bi se lahko za krajši čas vseeno obrnila navzdol. Tudi vplivneži na trgu svarijo na previdnost. Eden izmed vodilnih pri kripto borzi Bitmax je prejšnji teden opozoril v intervjuju za CNBC, da bi v tretjem četrtletju letošnjega leta lahko prišlo še do nihanj navzdol. Vseeno pa verjame v pozitivno rast protu koncu leta. Izgleda, kot da je sedaj idealen čas za tiste, ki so razmišljali o vlaganju v kriptovalute, pa si tega do sedaj niso upali zaradi medvedjega trenda oziroma divje rasti jeseni. Tudi zaradi vse bolj jasne regulacije.

Seveda pa lahko še vedno dnevno zasledimo slabe novice in pa tudi precej negativnih mnenj, ki včasih mejijo kar na “gonjo” proti svetu kriptovalut. Na primer, v ameriškem kongresu je kongresnik Sherman odkrito napadal kriptovalute in trdil, da bi jih morali popolnoma prepovedati v ZDA.

Več na videu spodaj:

[/fusion_text][fusion_youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=YwqtnFFEQxA&feature=youtu.be&t=43s” alignment=”center” width=”700″ height=”400″ autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Kot vedno pa svetujemo, vsak posameznik naj presodi možna tveganja in ne investira sredstev, ki si jih ne more privoščiti izgubiti.

[/fusion_text][fusion_youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=KgS9UAQixg0&feature=youtu.be&t=4m4s” alignment=”center” width=”700″ height=”400″ autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Pridruži se Cryptoworld.si na Twitterju in Facebooku.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine