3 razlogi, zaradi katerih bi lahko naslednji mesec bitcoin dobil prvi ETF sklad

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Precej se je spremenilo od zadnjega poskusa dvojčkov Winklevoss v marcu 2017, ko sta se v ZDA trudila registrirati prvi bitcoin ETF (indeksni investicijski sklad) sklad. Poglejmo, kaj so trije glavni razlogi, ki bi lahko pripomogli k pozitivni odločitvi SEC v naslednjem mesecu.

“Pozivamo, da se tokratni poskus registracije ETF sklada potrdi.”

V začetku tedna je prišla v javnost namera Chicago Board Options Exchange (CBOE), da registrira prvi Bitcoin sklad pod imenom Van Eyck Investment and SolidX Bitcoin ETF. Za registracijo sklada potrebujejo spremembo pravil, vlagatelji pa bi trgovali z deleži sklada in ne z bitcoinom samim.

Zapis je bil objavljen 26 junija. Na strani 51 lahko preberemo:

“V roku 45 dni od publikacije tega obvestila v Zveznem registru ali v podaljšanem roku (i) do 90 dni, če komisija presodi, da potrebuje več časa in objavi razloge za podaljšanje…”

Zgornji zapis pomeni, da je rok za presojo odločitve SEC v petek, 10. avgusta. Odločanje lahko podaljšajo za 45 dni. Najkasneje lahko pričakujemo odločitev 24. septembra.

Prevladujoče mnenje je, da bo zahtevku za registracijo ugodeno. Predsednik LogicBox Jeremy T. Goemaat je zapisal:

“Močno podpiram uvrstitev in trgovanje delnic SolidX Bitcoin … Sklad targetira velike vlagatelje, kar ne bi smelo predstavljati nevarnosti za male vlagatelje. Sklad, ki ima dejansko v lasti bitcoine, kar je v nasprotju s trenutno prakso terminskih pogodb, je precej bolj zdrav za trg in bo zagotovil večjo stabilnost.”

Travis Williams:

“Predlagam, da se začne odobravati ustanovitve ETF skladov, saj trenutno stanje neukrepanja predstavlja večjo škodo vlagateljem.”

Ryan Donohue:

“Pozivamo, da se tokratni poskus registracije ETF sklada odobri, saj bo s tem trg postal bolj zanimiv za podjetja, boljša bo regulacija, s tem pa bo celoten ekosistem postal bolj varen za vse udeležence.”

Trije razlogi, zakaj je tokrat drugače

1. Bitcoin je eksplodiral v ceni

Večina udeleženih v svetu bitcoina in kriptovalut ni imela pravega upanje v odobritev ETF sklada dvojčkov Winklevoss leta 2017. Zavrnitvi marca tistega leta je sledil popravek cene iz vrha pri 1350 dolarjih nazaj pod 1000 USD, kar je bil tedaj gromozanski popravek.

Danes je cena pri 6250 dolarjih, kar je šest krat več kot lani, na decembrskem vrhu lanskega leta je bila razlika kar dvajsetkratna. Kljub popravku je tržna vrednost bitcoina še vedno nad 100 milijard USD – definitivno vrednost, ki je regulatorji več ne morajo ignorirati.

2. Skrbniške storitve

Tradicionalni investitorji so se večinoma izogibali kriptovalutam, ker so investitorji in ne “hodlerji.” (kriptovalute ne držijo daljši čas) Na srečo se pojavlja vse več skrbniških storitev, na čelu s Coinbase in Švicarsko borzo, ki ponujajo tovrstne storitve svojim klientom.

3. Več regulatorne jasnosti

Eden glavnih razlogov za lansko zavrnitev je bila nereguliranost bitcoin trga.

“Glede na takratne zapise je bila komisija prepričana, da so pomembni bitcoin trgi neregulirani.”

Kasneje istega leta se je začelo trgovati z bitcoin terminskimi pogodbami, velike banke, kot sta Goldman Sachs in JP Morgan, pa so začele svoj pohod na trg kriptovalut.

Prejšnji mesec je k večji regulaciji poskrbel SEC sam, ko je razsodil, da bitcoin in ether (ter ostale decentralizirane kriptovalute) niso vrednostni papir. Tudi IRS se je umešal v to igro, ko je začel preganjati vse, ki se s kriptovalutami izogibajo plačilu davkov.

Bitcoin ETF sklad je “daljna možnost”

Vse kaže na to, da si želijo banke in vlade dobiti kos naraščajoče pogače, ETF sklad lahko definitivno pomaga pri temu.

Jan van Eck, izvršni direktor Van Eyck Investment and SolidX, je opozoril, da bi bitcoin sklad lahko deloval kot “zavarovalniška komponenta” kot način varnejšega pridobivanja in hranjenja bitcoina.

Andy Hoffman iz CryptoGoldCentral.com verjame, da je zadnji poskus CBOE zopet pognal pogovore o kriptovalutah, ne glede na trenuten medvedji trend.

“Vsi pogovori, ki tečejo okoli te teme, nakazujejo na veliko možnost odobritve ETF sklada” je zapisal Hoffman. “Terminske pogodbe za bitcoin so na voljo že sedem mesecev; tržna vrednost bitcoina trmasto vztraja nad 100 milijardami USD že od novembra dalje, zato čutim daljno možnost odobritve s strani SEC-a.”

Dodaja še:

“Če bo sklad SolidX Bitcoin Shares ETF 10 avgusta odobren, bo verjetno sledila velikanska eksplozija cene bitcoina – in z njo celotnega trga kriptovalut.”

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Pridruži se Cryptoworld.si na Twitterju in Facebooku.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Priporočene vsebine